Rata anuala a inflatiei va cobori de la 8% in decembrie la 6,7% in ianuarie si va oscila intre 6,6%-7% pana in iunie, urmand ca in iulie sa inregistreze o noua scadere substantiala, usor sub 5%.
Potrivit raportului mentionat rata inflatiei are sanse sa scada in acest an, ca urmare a efectului pozitiv al factorilor de natura statistica, si anume majorarea taxei pe valoarea adaugata in 2010.
Incertitudinile sunt legate doar de viteza procesului dezinflationist.
Raiffeisen anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va atinge la sfarsitul acestui an 4%-4,5%, in timp ce asteptarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 3,4%, sunt mai optimiste.
Ratele lunare ale inflatiei inregistrate recent sunt mai degraba ridicate, daca se tine cont de estimarea de 3,4% a BNR privind inflatia de la sfarsitul acestui an, precum si de tinta de 3%, plus/minus un punct procentual.
Din acest motiv, inflatia lunara ar trebui sa incetineasca, pentru ca tinta de sfarsit de an sa fie respectata.
Printre factorii care ar putea mentine rata inflatiei la un nivel ridicat Raiffeisen mentioneaza preturile in crestere ale alimentelor pe pietele externe si posibila majorare a unora dintre preturile administrate, in acest an, cum ar fi costul gazelor naturale si cel al energiei termice.
Raieffeisen remarca reducerea substantiala a incertitudinilor in ultimele saptamani, dupa ce Parlamentul a aprobat legile prevazute in acordul cu FMI, fapt reflectat in scaderea cotatiilor ROBOR pentru 6 si 12 luni, precum si a randamentelor obligatiunilor guvernamentale.
Banca anticipeaza din acest motiv o accelerare a declinului dobanzilor la credite si depozite.
In plus, reducerea incertitudinilor confera BNR un spatiu mai larg pentru noi masuri care sa duca la scaderea dobanzilor in lei pe termen lung.
Banca Nationala ar putea reduce mai curand dobanda de politica monetara, in trimestrul al doilea in loc de al treilea, fiind posibila si scaderea nivelului rezervelor minime obligatorii ale bancilor.
In consecinta, Raiffeisen analizeaza revizuirea in scadere a estimarilor privind dobanzile pentru lei.
Pe de alta parte, banca este precauta in privinta dinamicii pietei valutare si prognozeaza ca BNR va reduce dobanda cheie pana la sfarsitul acestui an de la 6,25% la 5,5%-5,75%.
Raiffeisen se asteapta ca leul sa fie tranzactionat in urmatoarele luni aproape de nivelul actual, de circa 4,25 unitati pentru un euro, respectiv la 4,4 unitati in martie, 4,3 unitati in iunie, 4,25 in septembrie, urmand sa ajunga in decembrie la 4,2 unitati.
Economia va inregistra in acest an o crestere de 1,5%, iar tinta pentru deficitul bugetar, de 4,4% din PIB poate fi indeplinita, principala provocare pentru guvern fiind mentinerea unui control strict al cheltuielilor, potrivit raportului.