Banca estima un curs de 3,6 lei/euro pentru finele trimestrului 4, de 3,6 lei/euro pentru finele primului trimestru din 2009 si de 3,58 lei/euro pentru sfarsitul lunii iunie 2009.
Perioada prezenta este extrem de nefasta pentru leu, se mentioneaza in raport, in conditiile in care moneda a pierdut aproximativ 6,5% fata de euro in decursul ultimei saptamani. Asteptarile cu privire la interventia bancii centrale in piata au crescut, iar pe masura ce leul se depreciaza, acestea nu trebuie scoase din calcul.
Cu toate acestea, in contextul actual, in care pietele financiare sunt destabilizate, iar monedele din regiune descriu la randul lor un trend de depreciere, banca centrala ar putea considera ca este dificil de facut acest pas, conform Raiffeisen.
Pe de alta parte, cheltuielile publice si deficitul bugetar ar putea creste rapid in perioada urmatoare, ceea ce inseamna noi presiuni de depreciere pentru leu.
„Recenta depreciere a leului scoate cu totul din discutie sansa ca banca centrala sa reduca dobanda cheie in acest an. Mai mult, ne asteptam ca ratele de dobanda pe termen scurt sa ramana la niveluri foarte ridicate, din cauza carentei de lichiditate din piata”, se mentioneaza in raport.