El a adaugat ca daca plafonul initial se va termina, atunci este posibila suplimentarea acestuia, potrivit Mediafax.
In plus, Munteanu a precizat ca dobanzile practicate de banca vor fi cele comunicate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului.
Normele programului „Prima Casa”, initiat de Guvern, au fost publicate joi, 18 iunie, in Monitorul Oficial, iar bancile au la dispozitie o saptamana pentru a decide daca accepta conditiile de imprumut stabilite de executiv.
Bancile trebuie sa transmita Fondului National de Garantare pentru IMM si Ministerului Finantelor, in termen de 7 zile calendaristice, date privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor, precum si valoarea estimata a creditelor care urmeaza sa fie garantate si a promisiunilor de garantare care vor fi solicitate in 2009, in cadrul programului.
In cazul in care valoarea totala a finantarilor solicitata de banci depaseste plafonul stabilit de Guvern, de 1 miliard lei, atunci Fondul va efectua realocari de sume, cu acordul prealabil al Ministerului de Finante, stimuland bancile cu cea mai buna oferta.
Persoanele care vor lua credit prin programul Prima Casa vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi Euribor la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor plus maxim 2,5%. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Pentru achizitionarea unei case prin intermediul programului guvernamental de garantare a creditelor trebuie achitat un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro, daca pretul este mai mare de 60.000 euro.
Garantia statului pentru creditele contractate in vederea achizitionarii primei locuinte, in limita a 60.000 euro, va fi acordata si in cazul persoanelor care solicita imprumutul pentru a construi o casa.