- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Randamentele fondurilor de pensii private, in scadere

17 Oct, 17:43 • adrian.mihaltianu
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat, in primele noua luni din 2011, un randament mediu anualizat de 9,5%, in timp ce fondurile facultative (Pilon III) au avut o rata medie ponderata de rentabilitate cuprinsa intre 5,6% si 7,6% - in functie de gradul de risc al fondului, niveluri sub cele anuntate in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor anuntate luni de Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Randamentele fondurilor de pensii private, in scadere

In perioada similara din 2010, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/vezi-ce-randamente-au-avut-fondurile-de-pensii-private-in-primele-9-luni-50112/]randamentele medii au fost de[/url] 13,3% pe Pilonul II si de 10,2% pe Pilonul III, conform Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

„Niciun fond de pensii nu are probleme din punct de vedere al randamentelor, nu au scazut sub nivelul minim acceptat. Bineinteles ca s-a constatat o reducere a valorii randamentelor din cauza evolutiilor dobanzilor, instrumentelor cu venit fix, care au fost in scadere, dar si din cauza volatilitatii pietelor financiare atat din Romania, cat si din Uniunea Europeana – unde fondurile investesc cu preponderenta”, a spus seful CSSPP.
[img=2158]Rentabilitate – Pensii[/img]

Astfel, cele 9 fonduri din Pilonul II au avut randamente in intervalul 7,4% – 10,4%, iar cele 13 fonduri din Pilonul III, intre 4,3% si 8,9%, potrivit lui Mircea Oancea.

Seful Comisiei a mentionat ca pe intreg anul 2011, randamentul estimat pe Pilonul II se va situa in jurul cifrei de 10%, nivel dublu fata de rata inflatiei.

„Caderile bursiere au afectat performantele fondurilor de pensii in perioada iulie-septembrie, cand randamentul unitatilor de fond a fost negativ, situandu-se intre -1 si -3%, corectiile fiind mai pronuntate pe Pilonul III”, a zis Oancea.

Potrivit datelor CSSPP, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat, in perioada mai 2008 -septembrie 2011, un [b]profit de 634,2 milioane de lei[/b], suma care reprezinta diferenta dintre valoarea activelor (5,79 miliarde de lei) si sumele virate de Casa Nationala de Pensii (5,16 miliarde de lei).

Mircea Oancea a declarat ca administratorii de fonduri de pensii obligatorii si facultative au efectuat [b]2.533 de plati[/b] catre persoane care si-au pierdut calitatea de angajat, din motive precum deces, pensionare anticipata si pierderea capacitatii de munca (invaliditate). Suma aferenta acestor plati este de 3,66 milioane de lei.

La 30 septembrie 2011, valoarea medie a contului la nivelul Pilonului II a fost de 1,073.30 lei, iar pe Pilonul III a fost de 1,605.61 lei.

Potrivit lui Oancea, pe Pilonul II, peste 68% din participanti au in cont o suma situata sub nivelul mediu, in timp ce la Pilonul III este mai redus, de 57%.

Datele CSSPP arata ca, la 30 septembrie, ponderea activelor fondurilor de pensii de pe Pilonul II si III a atins 1,14% din produsul pntern prut estimat pentru 2011.

[b]Piata de pensii private a ajuns la 6,2 mld. lei[/b]

Activele nete ale fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) au atins 6,2 miliarde lei la finele lunii septembrie, in crestere cu 2,2% fata de august. Fata de aceeasi luna a anului trecut, cresterea este de 48%, potrivit CSSPP.

Fondurile de pe piata [b]pensiilor private obligatorii (Pilonul II)[/b] administrau in septembrie active nete de 5,799 miliarde de lei, in crestere cu 49,3% fata de septembrie 2010. Fata de luna precedenta cresterea a fost cu 2,28%.

Totodata, numarul participantilor a sporit cu 5,73%, la 5,4 milioane, potrivit datelor CSSPP.

In trimestrul al treilea 2011, Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) a repartizat aleatoriu 66.996 de persoane, reprezentand 30,87% din totalul persoanelor care au dobandit calitatea de participant in 2011.

In total, in perioada august 2008 – septembrie 2011, in sistemul pensiilor administrate privat au fost repartizate aleatoriu aproximativ 1.055 milioane persoane, reprezentand aproximativ 20% din participantii la sistem.

La sfarsitul trimestrului al treilea 2011, aproximativ 5,16 milioane de participanti erau inregistrati cu cel putin o contributie virata de la inceputul functionarii sistemului de pensii administrate privat, in mai 2008. Comparativ cu sfarsitul anului 2010, s-a inregistrat o crestere cu 5,18%, iar fata de trimestrul al treilea din 2010 cu 7,1%.

In ceea ce priveste distributia pe varsta, in septembrie 2011, 57,66% dintre participanti aveau varsta de pana in 35 ani si 42,34% varsta de peste 35 de ani. Pe gen, distributia a fost urmatoarea: 51,63% erau barbati si 48,37% femei.

Contributia medie pe participant in luna septembrie 2011 a fost de 32,28 lei, in crestere fata de septembrie 2010 cu 25,15% si cu 26,47% fata de finalul anului 2010. Comparativ cu luna precedenta s-a inregistrat o scadere cu 5,41%.

In Pilonul II sunt active 9 fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi,
AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital.

In septembrie, fondurile de pe piata [b]pensiilor private facultative (Pilonul III)[/b] administrau active nete de 400,84 milioane de lei, in crestere cu 34,69% fata de septembrie 2010. Comparativ cu luna august 2011 au crescut cu 0,94%.

La sfarsitul trimestrului al treilea 2011, numarul participantilor inregistrati a fost de 249.649, cu 17,87% mai mult fata de septembrie 2010, cu 12,66% peste nivelul din decembrie 2010 si cu 1,21% mai mult fata de luna precedenta.

In primele noua luni ale anului 2011, un numar de 28.049 de noi participanti au ales sa adere la unul din fondurile de pensii facultative. Numarul acestora este cu 13,89% mai mare fata de participantii care au aderat in perioada similara a anului trecut.

In cazul in care analizam implicarea angajatorilor in sistemul pensiilor facultative, in septembrie 2011, pentru 51,24% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 36,50% dintre participanti au platit singuri contributiile, iar 12,26% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor, se mai arata in raportul CSSPP.

Pe Pilonul III sunt active 13 fonduri: AZT Moderato, AZT Vvivace, BCR
Prudent, BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ,
ING Optim, OTP Strateg, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil.

Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007, iar pe Pilonul II in mai 2008.

Potrivit lui Mircea Oancea,
seful CSSPP, fondurile de pensii private din Romania [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/oancea-fondurile-de-pensii-private-nu-au-expunere-directa-pe-grecia-69554/]nu
au expunere directa pe vreun emitent din Grecia[/url], ci numai indirecta, la
banci romanesti cu capital elen, unde au constituit depozite.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro Future, brand înființat în 2016
Alina Ceușan câștigă o avere din afacerea cu haine. Cât costă cea mai scumpă rochie de la Retro ...
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați trebuie să aibă minimum opt clase
Lidl oferă salarii de 6.480 de lei românilor care vor să se angajeze pe un anumit post. Cei interesați ...