Nivelurile mari ale datoriilor de stat acumulate in urma masurilor de combatere a crizei financiare au redus pana la niveluri extrem de reduse capacitatea tarilor de a face fata unor noi socuri, se arata in raportul WEF.
„Politicile fiscale actuale sunt nesustenabile in majoritatea economiilor industrializate. In absenta unor corectii structurale profunde, se va resimti un risc ridicat de faliment de stat”, a declarat Daniel Hofmann, economistul sef al companiei de servicii financiare Zurich Financial Services, care a contribuit la intocmirea raportului.
Analiza a identificat 37 de riscuri globale, si preceda reuniunea anuala organizata de WEF la Davos, Elvetia, unde se vor reuni lideri politici, oficiali din partea bancilor centrale si cele mai importante figuri din lumea afacerilor.
„Intreaga lume este poate mai vulnerabila la socuri decat in orice moment din ultima jumatate de secol. Reactia la criza financiara a golit trezoreriile nationale si a taiat veniturile populatiei, si pe deasupra riscurile fundamentale, prezente si in trecut, s-au conservat”, a declarat Robert Greenhill, director executiv de business al WEF.
Un alt subiect important aflat pe agenda summit-ului de la Davos ar putea fi divergentele dintre expansiunea economica fara precedent din statele emergente si oboseala resimtita de economiile dezvoltate, potrivit sursei mentionate.
WEF avertizeaza ca actuala situatie impune mai mult ca niciodata coordonarea si cooperarea globala intre guverne.
Totodata, problemele grave care afecteaza unele tari si cresterea numarului de state cu economia in colaps alimenteaza activitatea economica ilicita din intreaga lume, estimata la un nivel intre 7% si 10% din economia globala, respectiv la 1.300 miliarde de dolari in 2009, potrivit WEF.