Raportul UniCredit Bank anticipează alimente mai scumpe în 2025. Tot atunci, însă nu mai devreme de jumătatea anului, am putea vedea o majorare a TVA cu 2 la sută, de la 19 la 21 la sută, arată raportul, citat de money.ro.
În același raport se estimează că inflația va rata ținta în 2024-25, din cauza creșterilor de taxe și a puterii de cumpărare robuste a gospodăriilor. ”Prognoza noastră de bază este că inflația va fi în jur de 5 la sută la sfârșitul anului 2024 și 4,4 la sută la sfârșitul anului 2025. (…) Ne așteptăm în continuare ca inflația de bază să rămână mai stabilă decât în restul regiunii, datorită unei înclinații tradiționale ridicate de a consuma. În același timp, inflația generală va rămâne supusă riscurilor în creștere în 2025, din cauza probabilității în creștere a prețurilor mai mari la alimente, a prețurilor mai mari la energie și a creșterii taxelor”, spun realizatorii raportului.
Tot pentru anul viitor, se anticipează că ”sectorul privat va beneficia de mai puțină finanțare anul viitor, ceea ce va duce la o încetinire a consumului”. Totodată, arată documentul citat, investițiile vor continua să susțină creșterea, iar exporturile ar putea începe să se redreseze.
În privința puterii monedei naționale, raportul nu pronostichează ”o presiune semnificativă de depreciere”. Totuși, moneda europeană va trece de 5 lei anul viitor. ”Nu vedem o presiune semnificativă de depreciere asupra leului și ne așteptăm să crească în continuare rezervele valutare. Cu toate acestea, ne așteptăm ca EUR-RON să treacă în intervalul de tranzacționare 5,00 – 5,10 în primul trimestru al anului 2025, urmată de o tendință ascendentă treptată până la sfârșitul anului”, se arată în același raport.
Pe de altă parte, experții UniCredit Bank spun că Banca Națională a României (BNR) ”va relua reducerile dobânzii cheie în februarie 2025 și va coborî dobânda cheie la 5 la sută până la sfârșitul anului următor, cu riscuri înclinate către reduceri mai rapide dacă activitatea economică se va relaxa semnificativ”.
Analiștii CFA România au spus, recent, că țara noastră nu ar avea nevoie de taxe suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar, cu condiția să fie respectate, în următorii ani, angajamentele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, care are peste 250 de membri. Aceștia lucrează pentru instituții de reglementare, bănci, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public și companii active în diverse sectoare economice.