In luna decembrie 2013, fata de luna
anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, iar
preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut
cu 0,2% fiecare.
Fata de noiembrie, in decembrie s-au
inregistrat cele mai mari scumpiri din categoria produselor alimentare la legume si conserve de legume
(5,51%). Dintre acestea, cartoful s-a scumpit cu 9,86%.
De asemenea, pretul oualelor a avansat
cu 7,24%, iar cel al fructelor proaspete cu 1,32%.
Comparativ cu decembrie 2012, cel mai
mult s-au scumpit cartofii, cu 20,92% si fasolea boabe si alte
leguminoase, cu 14,59%. Totodata, scumpiri semnificative au fost si
la apa, canal si salubritare (12,07%), gaze (9,25%), tutun si
tigari (8,66%) si energie electrica (7,9%).
Cresterea medie a preturilor per total,
in ultimele 12 luni (ianuarie 2013 – decembrie 2013) fata de
precedentele 12 luni (ianuarie 2012 – decembrie 2012), determinata pe
baza IPC este 4%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al
preturilor de consum (IAPC) este 3,2%, se arata in comunicatul INS.
In prima parte a lunii noiembrie Banca
Nationala a Romaniei a revizuit semnificativ in scadere prognoza de
inflatie pentru acest an, de la 3,1% la 1,8%, precum si pentru finele
anului 2014, de la 3,1% la 3%, tinta fiind tot de 2,5%.
Expertii Raiffeisen Research au estimat
intr-un raport recent ca inflatia de la finalul anului 2013 la 1,5%
fata de sfarsitul anului anterior. In raport se precizeaza ca,
datorita efectului de baza, in primul trimestru din 2014 inflatia
anuala va scadea sub 1%. Pentru intregul an, reprezentantii bancii
estimeaza ca rata inflatiei se va situa in intervalul 3-3,5%, din
cauza disparitiei efectului de baza.
Citeste si: Radiografia economica a unui an electoral. 5 prognoze cheie pentru 2014