De exemplu, Alpha Bank a transferat in rate scaderea Euribor (dobanda interbancara din zona euro, care de regula are un nivel apropiat de cel al dobanzii cheie fixate de Banca Centrala Europeana) din lunile anterioare, ceea ce a condus la scaderea nivelului ratelor.
Astfel, un client care are un credit ipotecar de 45.000 de euro, contractat pe o perioada de 25 ani, si care platea pana in prezent o rata de 395 de euro, va achita, in urma scaderii Euribor, o rata de 362 de euro, deci cu aproximativ 9% mai putin.
Dobanda bancara se calculeaza in functie de valoarea Euribor, careia i se adauga o marja fixa stabilita de banca.
BCE a operat din octombrie, odata cu adancirea crizei financiare, trei reduceri succesive ale dobanzii cheie, nivelul acesteia ajungand de la 4,25% pe an in octombrie la 2,5% pe an la inceputul lui decembrie, in conditiile in care economia zonei a inregistrat scaderi dramatice in ultimele trimestre.
Debitorii noi au insa dezavantajul ca, desi au acces la credite ce se calculeaza de regula dupa aceeasi formula de calcul ca si in cazul clientilor vechi, au de suportat o marja mai mare decat anterior, deoarece bancile au fost nevoite sa includa in calcularea dobazilor la creditele noi o marja care sa cuprinda si costul crescut al riscului de tara.