Cursul euro-dolar a scazut in Asia la 1,3144, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, dupa ce pierduse deja aproape 2% in sedinta de marti, cea mai puternica scadere din ultimul an. Moneda europeana a inregistrat ulterior o revenire usoara, la 1,3199 dolari, insa analistii considera ca „perioada de respiro” nu are sanse prea mari sa se prelungeasca.
Participantii la piata, tematori de o posibila raspandire a problemelor financiar-fiscale ale unor state din zona euro, au cautat refugiu in instrumente si active considerate mai putin riscante, precum dolarul american, aurul sau obligatiunile de stat ale Japoniei, relateaza Mediafax.
Petrolul a batut de asemenea in retragere, iar principalii indici ai bursei de la New York au inchis sedinta de marti in scadere cu peste 2% fiecare, piata americana inregistrand cel mai puternic declin procentual din ultimele trei luni.
Standard & Poor’s (S&P) a retrogradat marti ratingul Greciei cu trei trepte, la „BB+”, in categoria „junk”, exprimand temeri privind capacitatea statului elen de a implementa reformele necesare pentru o buna administrare a datoriilor publice uriase si a deficitului bugetar record. Totodata, ratingul Portugaliei a fost redus de aceeasi agentie cu doua trepte, la „A-„, punand sub semnul intrebarii capacitatea guvernului portughez de a face fata problemelor financiar-fiscale in contextul unor perspective economice pesimiste.
Investitorii considera ca problemele financiar-fiscale s-ar putea raspandi si ar putea afecta economia europeana in ansamblu, insa ca sansele unei propagari la nivel global a crizei sunt reduse, deoarece in alte regiuni economia a fost deja consolidata. Chiar si asa, increderea a fost afectata puternic de evenimentele de marti.
Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a cazut cu 1,5%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a pierdut 2,5%. Bursa din Australia a inchis in scadere cu 1,4%, recuperand o parte din pierderi pe finalul sedintei.
Pretul petrolului a coborat peste noapte, pentru scurt timp, sub nivelul de 82 de dolari pe baril, si se tranzactioneaza in prezent usor peste acest prag, dar in scadere fata de sedinta anterioara.
Aurul s-a retras miercuri la 1.165 dolari pe uncie, dupa ce a atins marti 1.172,43 dolari pe uncie, maximul ultimelor patru luni.
Randamentul obligatiunilor de referinta din Asia, titlurile de stat cu maturitatea la zece ani emise de guvernul Japoniei, a coborat la minimul ultimelor patru luni, sprijinit, la fel ca si aurul, de riscul scazut atribuit de investitori acestor active.