- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Razboiul\” de la Posta: Statul si Fondul Proprietatea isi disputa 25% din companie

21 May, 00:01 • razvan.codorean
Ministerul Comunicatiilor si Fondul Proprietatea au intrat intr-un razboi deschis ce vizeaza controlul a 25% din actiunile Postei Romane. Miza este de ordinul miliardelor de euro, potentialul de business al Postei fiind foarte bun - o retea de sedii in toata tara ce poate oferi inclusiv servicii bancare si o pozitie dominanta in piata de servicii postale.
\Razboiul\ de la Posta: Statul si Fondul Proprietatea isi disputa 25% din companie

Valoarea Postei Romane ar putea creste, in cativa ani, de 20 sau de 30 de ori, declara, zilele trecute, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu. Este nevoie insa de o investitie masiva, pentru a face business-ul competitiv, a precizat ministrul.

[quote=Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor]Posta Romana are nevoie de 500 milioane euro investitii pentru o restructurare totala. In conditiile in care va face aceste investitii, valoarea ei va creste de 20 sau de 30 de ori[/quote]
Statul, actionarul majoritar al Postei, se grabeste sa implementeze planul de restructurare pregatit de compania Roland Berger in conditiile in care, de la 1 ianuarie 2013, piata serviciilor postale generale va fi liberalizata.

Numai ca, spune Sandu, daca statul va investi singur in restructurarea Postei, atunci, in mod natural, Fondul Proprietatea, ce detine 25% din actiuni, va trebui sa le cedeze, iar compania sa devina integral a statului roman.

„Statul este singurul care se implica. Toate fondurile sunt ale statului. Si ar trebui sa participe si Fondul Proprietatea la restructurare, iar el nu are atributii pe aceasta linie”, a declarat ministrul Sandu.

Reactia Fondului Proprietatea nu s-a lasat asteptata. Directorul Fondului, Daniela Lulache, a declarat ca trecerea Postei Romane in proprietatea exclusiva a statului ar reprezenta o nationalizare si ar fi impotriva legii.

Lulache a spus ca Fondul vrea sa se implice financiar in modernizarea Postei, are lichiditati de 250 de milioane de euro, dar ca nu a primit nicio invitatie sa se implice in acest proces.

„Desi ne indoim serios ca efectul de multiplicare ar fi posibil, daca presupunem o investitie necesara de 500 milioane euro si o participare a FP cu 25%, respectiv 125 milioane euro, ne-ar bucura sa vedem participatia noastra valorand de 20-30 ori mai mult, respectiv pana la 1,6-2,4 miliarde euro”, precizeaza Fondul Proprietatea.

Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, este insa decis sa scoata Fondul Proprietatea din actionariat, pregatind o ordonanta de urgenta.

„Eu am pregatit o Ordonanta de urgenta prin care solicit abrogarea punctului 3.2 la Anexa la titlul 7, la Regimul despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv. Din momentul in care acest punct se abroga, Posta redevine proprietatea 100% a Ministerului Telecomunicatiilor si Societatii Informationale, ca reprezentant al statului.”

In replica, FP spune ca propunerea incalca prevederile Constitutiei si ar reprezenta nationalizarea unei companii private, in conditiile in care FP are 32,61%, actionari privati.

Posta Romana, o afacere de miliarde de euro

Specialistii in economie spun ca alaturi de CEC, Posta Romana este una dintre afacerile cu cel mai mare potential de crestere din urmatorii ani. Compania de consultanta Roland Berger a realizat un plan de restructurare care, daca va reusi, va duce la o crestere a cifrei de afaceri cu cel putin 30% in urmatorii 3-4 ani.

„Piata serviciilor pe care activeaza Posta s-a schimbat radical. Din 2013 practic nu va mai avea nici un monopol si va activa intr-un mediu competitiv foarte dinamic. Obiectivele trebuie sa fie cresterea calitatii serviciilor, scaderea timpului de asteptare”, a declarat Codrut Marian Pascu, managing partner Roland Berger.

[quote=Codrut Marian Pascu, managing partner Roland Berger]Programul de transformare al postei prevede cresterea cifrei de afaceri cu 30%, iar profitul ar trebui sa fie 20% din cifra de afaceri, pe parcursul viitorilor patru ani[/quote]
Politica de restructurare a companiei prevede o reasezare a infrastructurii de retail, a oficiilor, ghiseelor si agentiilor, care se vor reduce ca numar, si o diversificare a serviciilor.

Posta Romana va intra puternic pe piata de curierat rapid, posibil prin achizitia unui jucator din piata si va oferi servicii bancare in toata tara in conditiile in care reteaua sa de sedii acopera foarte bine mediul rural, acolo unde traiesc peste 6 milioane de clienti care nu sunt acoperiti de servicii financiar-bancare.

„Posta are un avantaj competitional chiar in fata bancilor. Dispune de o retea de circa 7.000 de oficii postale, iar primele zece banci din Romania au o retea cumulata de circa 2.000 de puncte”, a declarat Dan Mihai Toader, fostul sef al CN Posta Romana, care nu exclude varianta ca Posta sa scoata chiar un card bancar in colaborare cu o banca din sistem.

„Posta Romana trebuie restructurata si modernizata conform planului intocmit de compania de consultanta Roland Berger. Posta Romana trebuie sa ajunga la o valoare de piata corespunzatoare si, ulterior, dupa incheierea procesului de restructurare si modernizare, vom putea vorbi de privatizarea operatorului postal”, a declarat, duminica, ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu.

Costurile procesului de restructurare au fost estimate de Roland Berger la peste 100 de milioane de euro (automatizarea serviciilor postale, achizitionarea unui parc auto nou – 750 de masini, de 11 tipuri, in valoare de 25 de milioane de euro etc.).

Pentru a incepe invesitiile, statul roman a semnat un contract de finantare cu BERD, care va oferi, in aceasta toamna, 50 de milioane de euro, bani ce vor fi folositi pentru construirea si dotarea unui centru de sortare din Bucuresti si pentru echiparea corespunzatoare a celui din Cluj Napoca. Restul investitiilor va fi asigurat din resursele Postei si de la bugetul de stat, a precizat ministrul Sandu, neexcluzand insa varianta ca finantarea sa se faca tot prin intermediul unui imprumut extern.

Potrivit ultimelor estimari financiare, Posta Romana se asteapta sa inregistreze, in acest an, venituri totale de 1,72 mld. lei (413 mil.euro), in crestere cu 17,2% fata de 2008, iar rezultatul brut al activitatii sa fie unul pozitiv, de 371.000 de lei (89.294 euro), comparativ cu pierderile de 355.000 de lei inregistrate anul trecut.

Posta Romana a fost infiintata in iunie 1991, ca urmare a separarii serviciilor postale de cele de telecomunicatii din Societatea de Posta, Telegraf si Telefon. In 1998, Posta Romana a fost incorporata si transformata in Companie Nationala.

Posta Romana detine in prezent o retea de peste 7.100 de subunitati postale la nivel national, distribuind saptamanal peste 8,5 milioane de trimiteri postale. Peste 550 de oficii postale din totalul de 1.200 subunitati postale informatizate sunt incluse in VPN (Virtual Private Netwok).

Compania are aproximativ 35.000 de angajati.

Posta Romana are, in prezent, un capital social de 58,37 milioane de lei, controlat in proportie de 75% de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si Fondul Proprietatea – 25%.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci