- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Razboiul TVA pe piata painii continua cu etapa \”scumpiri vs. controale\”

06 Aug, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Reducerea TVA pe piata painii este miza unui nou conflict - producatorii ameninta cu scumpiri de 60% pana la finalul anului, iar guvernul, sub presiuni sociale, incearca sa ordoneze piata prin controale si amenzi.
Razboiul TVA pe piata painii continua cu etapa \scumpiri vs. controale\

Painea s-ar putea scumpi pana la finele anului cu 60%, estimeaza producatorii din domeniul panificatiei, care sustin ca singura modalitate de a tine in frau preturile este reducerea TVA.

Cresterea pretului graului, cu peste 70%, este principalul motiv invocat de marii producatori.

„Pretul graului in iulie 2007, a fost cu 70% mai mare decat cel din iulie 2006. In luna august, procentul de crestere este chiar mai mare, de peste 90%”, declara Otilia Stanciu, directorul PR de la Dobrogea Grup, cel mai mare producator din zona de sud-est a tarii.

„In conditiile cresterii pretului graului, a necesarului de import, urmare unei productii autohtone insuficiente, si datorita mentinerii cotei TVA, preturile la paine ar putea creste cu pana la 60% in 2007”, estimeaza reprezentantul Dobrogea Group.

Alin Giurea, directorul Pambac Bacau, ce prelucreaza anual 120.000 de tone de grau, spune ca majorarea preturilor este justificata de pierderile pe care toti marii producatori de paine din tara le inregistreaza in prezent.

„Painea in Romania este de cinci ori mai ieftina decat in restul tarilor UE. Un kilogram de paine costa in Romania, 0,68 euro pe kilogram. In Franta este 3,3 euro, in Germania de 3,7 euro, iar in Italia, pretul kilogramului de paine de 5,3 euro”, explica Giurea.

„Costurile de productie sunt aceleasi, pretul graului la fel, combustibilul e mai scump ca afara, dar noi vindem mai ieftin. Va trebui ca pana la finele anului sa majoram sensibil preturile”, a mai spus managerul de la Pambac.

ANAF a declansat controalele pe piata de panificatie

Pus in fata presiunilor tot mai puternice venite din piata, dar intuind si caracterul social al problemei, guvernul a anuntat ca va taia in carne vie, in speranta ca va reusi sa determine mentinerea pretului painii la o cota rezonabila.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a fost insarcinata sa declanseze cele mai ample controale organizate vreodata in domeniul panificatiei din Romania. Presedintele ANAF, Daniel Chitoiu, a declarat saptamana trecuta ca pana in luna septembrie vor fi controlati peste 10.000 de producatori din tara.

„Avem cate cinci echipe de control in fiecare judet din tara si 25 de echipe in Bucuresti. Rezultatele anchetei vor ajuta la Guvernul sa ia o decizie in privinta reducerii TVA-ului la paine”, a declarat Chitoiu.

Primele rezultate ale controalelor declansate, incepand cu 1 august, vin sa sustina declaratiile producatorilor cu privire la nivelul ridicat al evaziunii fiscale.

Cinci unitati de morarit si panificatie din Bucuresti au fost sanctionate, in ultimele 24 de ore, pentru nerespectarea legii. Cateva mii de tone de faina fara acte au fost confiscate.

Au inceput scumpirile

Intre timp insa, preturile la paine au inceput deja sa creasca. Dupa ce Borimir SA a marit, de la 1 august, preturile cu 10 %, toti marii producatori au luat masuri similare.

„Pambac a crescut pretul pe toata gama de sortimente cu 3,7 % la raft, dar va mai trebui sa marim pretul treptat, ca socul sa nu fie prea mare. Pana la sfarsitul anului, cred ca procentul de majorare, in actualele conditii de piata, va fi de circa 60 %”, a declarat, pentru DailyBusiness, Alin Giurea, directorul Pambac Bacau.

„Romanilor le place painea. Consuma, in medie cam 120 de kilograme anual, fata de 80 cat mananca un neamt. O crestere a preturilor cu peste 50-60 de procente, va duce pretul la aproape 1,5 lei o franzela, ceea ce in conditiile nivelului de trai din Romania, ar fi o adevarata drama. Aici guvernul va trebui sa intervina, iar singura masura eficienta pe care o va putea lua va fi sa reduca TVA-ul, pentru a forta astfel producatorii sa mentina preturile la cote decente”, considera analistul economic Cristian Dinulescu.

Giurea: Reducerea TVA ar putea mentine preturile la cotele acceptabile

Producatorii din panificatie spun ca majorarea preturilor ar putea fi contracarata de reducerea TVA, de la 19 % la 5-6 procente, lucru pe care il cer de ani de zile. Producatorii din panificatie aduc drept principal argument situatia din alte tari din UE, unde TVA-ul este mult mai mic.

„Cresterea preturilor este inevitabila in conditiile in care pretul graului s-a dublat. Doar daca s-ar reduce TVA la paine la o cota de 5-6 %, s-ar putea amortiza pierderile pe acest domeniu, iar preturile ar putea ramane la cote acceptabile”, considera Giurea.

Analistii economici considera ca, in conjunctura actuala, guvernul va fi nevoit sa reduca TVA, daca nu va dori un conflict social in toamna, cu grave implicatii in rezultatele electorale.

„Si pana acum, preturile au fost mari, costurile de productie ridicate, dar totusi preturile nu au mai crescut de luni bune, iar daca au existat cresteri, nu au fost mai mari de 5-6 procente”, declara analistul Cristian Dinulescu.

„E un mic santaj la adresa guvernului in genul – ori reduceti TVA, ori marim preturile la cel mai important aliment al romanilor, iar guvernul, cu spectrul unei bombe sociale in fata, mai mult ca sigur va fi nevoit sa accepte”, a mai spus Dinulescu.
Piata neagra pune probleme marilor producatori

Dincolo de problema TVA, criza de pe piata painii a scos la lumina o alta problema, ignorata ani de zile de autoritati. Evaziunea fiscala in domeniul panificatiei a ajuns la cote record, marii producatori estimand ca reprezinta chiar jumatate din piata.

„Jumatate din piata este la negru. In conditiile in care pretul graului s-a dublat, cine mentine preturile ori este inconstient, ori face evaziune”, considera Constantin Sava, directorul de la Boromir SA.

„Nu se poate trai din vanzarile de volum, pe aceasta piata dominata de evazionisti, cum nu se poate forma o concurenta reala, in conditiile in care buticul de la coltul strazii iti vinde painea sub pret, pentru ca nu plateste taxe si impozite”, spune Sava.

Opinie impartasita si de managerul de la Pambac Bacau. „Daca se vor elimina producatorii fantoma, piata se va aseza, atat din punct de vedere al preturilor, cat si al calitatii produselor. O reducere a TVA, combinata cu eliminarea evaziunii fiscale, va aduce mai multi bani la buget”, sustine Alin Giurea.