Orice industrie trece prin patru faze – initiala, crestere, maturitate si declin. Pana in anul 2009, sistemul bancar a fost o industrie in crestere, unde efortul comercial s-a axat doar pe cota de piata. Datorita clientilor nesofisticati, cresterea exploziva a bancilor s-a facut fara a se acorda suficienta atentie calitatii creditelor, calitatii clientilor si costurilor interne. Sistemul bancar trebuie sa treaca in faza de maturitate, chiar daca unii se mai viseaza inca in vestul salbatic cand conta doar cresterea activelor.
Noua ordonanta va creste concurenta in sistem; este loc in primul rand de eficientizare a comisioanelor, dar dobanzile nu vor scadea rapid. Vor exista banci care se vor impotrivi si vor incerca sa-si conserve vechile strategii si metode. Ca sa citez din clasici, „resistance is futile”! Bancile care se vor adapta primele vor lua si cei mai multi clienti, evitand dezastrul mediatic care deja capata amploare, scrie economiapentrutoti.ro.
In luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia locala o directiva europeana, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila.
Potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 20 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari. Inainte de data limita, orice client poate solicita bancii modificarea clauzelor contractului in concordanta cu noile reglementari, iar institutia de credit este obligata sa se conformeze in cel mai scurt timp, potrivit reprezentantilor ANPC.
De asemenea, de la 21 iunie, bancile nu mai pot incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, in timp ce la celelalte imprumuturi comisioanele sunt limitate la 1%.