- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

RBL ar putea incheia acest an cu 30.000-35.000 de contracte noi

15 Dec, 15:22 • Redactia DailyBusiness
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) va incheia acest an cu circa 30.000-35.000 de contracte noi, cu o suma contractata totala de 700 milioane lei, estimand pentru anul viitor o crestere a numarului de contracte incheiate cu aproximativ 40%, a anuntat marti institutia de economisire-creditare.
RBL ar putea incheia acest an cu 30.000-35.000 de contracte noi

„Pana la sfarsitul anului, vom avea 30.000-35.000 contracte noi, in valoare totala de 700 milioane lei, suma medie a unui contract fiind de circa 20.000 lei. Vom incheia acest an cu peste 135.000 de contracte active, in valoare de circa 2,7 miliarde lei”, a declarat marti Aurelia Cionga, vicepresedintele bancii, care coordoneaza Divizia de Operatiuni, citat de Mediafax.

Cele 135.000 de contracte includ peste 20.000 de clienti, care au avut incheiate contracte cu HVB Banca pentru Locuinte, preluata de RBL. Fuziunea dintre cele doua banci de economisire-creditare a devenit efectiva la 1 decembrie, dupa ce a primit aprobarea de la Banca Nationala a Romaniei.

Bugetul procesului de fuziune s-a situat la peste un milion de euro.

„Toate prevederile contractuale ale clientilor HVB vor fi continuate. Singura schimbare consta in alocarea unui cod IBAN nou fiecarui client”, a precizat Cionga.

Ea a aratat ca, potrivit bilantul de fuziune, incheiat pe baza situatiilor financiare ale celor doua banci de la 31 decembrie 2008, RBL urmeaza sa aiba active de 337,5 milioane lei dupa finalizarea fuziunii.

Banca de economisire-creditare va incheia acest an cu profit, pentru prima data de la infiintarea institutiei, insa oficialii RBL nu au estimat valoarea acestuia. In primele sase luni, RBL a obtinut un profit de 4,5 milioane lei, Cionga precizand ca fiecare luna pana la finalul anului a fost profitabila.

„Nu pot estima valoarea profitului pentru acest an, intrucat pe de-o parte costurile fuziunii cu HVB BPL au fost prevazute la peste un milion de euro si trebuie sa vedem unde se opresc, iar pe de alta parte trebuie sa vedem daca clientii care au economisit regulat pe parcursul anului vor economisi mai mult in luna decembrie, asa cum se intampla de obicei”, a afirmat presedintele RBL, Andrei Stamatian.

La sfarsitul acestui an, RBL va solicita statului circa 10 milioane lei prime pentru clienti, valoare in crestere cu 40% fata de 2008.

Clientii contractelor de economisire-creditare primesc de la stat anual o prima in valoare de 25% din suma economisita in anul respectiv, dar nu mai mult de 250 euro.

Intrebat daca bugetul de stat pe anul 2010 ar putea impacta negativ primele de la stat pentru contractele de economisire-creditare, presedintele RBL a afirmat ca, desi nimeni nu stie ce se va intampla, nu se asteapta ca primele pentru acest tip de produs sa aiba un impact semnificativ asupra bugetului, astfel ca, probabil, nivelul acestora va fi mentinut.

In acest an, raportul intre sumele economisite efectiv si cele care ar fi trebuit economisite este de 85%, in crestere fata de 40-45% in anii anteriori, nivelul fiind similar cu cel inregistrat de alte banci de profil din Europa Centrala si de Vest.

In Romania, nivelul de penetrare al produselor de economisire-creditare este de 1%, cu un potential foarte mare, avand in vedere ca in Ungaria ponderea ajunge la 13%, iar in Cehia la 54%.

In ceea ce priveste etapa de creditare a contractelor de economisire-creditare, banca are un portofoliu activ de 2.500 de imprumuturi acordate, in valoare de 50 milioane lei, din care 35-40% sunt aferente acestui an. Ponderea contractelor incheiate la care clientii au renuntat se situeaza la sub 5% din portofoliul total de contracte de economisire-creditare.

RBL acorda in etapa de creditare imprumuturi in lei, la o dobanda de 6% pe an, fixa pe toata perioada creditului. In etapa de economisire, clientul primeste, pe langa prima de la stat, o dobanda de 3% din partea bancii.

Banca nu a inregistrat niciun credit neperformant, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa constituie provizioane, insa institutia de credit a decis sa aiba o strategie mai prudenta, constituind provizioane de 0,5% din valoarea portofoliului.

RBL mizeaza pe cresterea numarului de contracte incheiate, pe fondul cresterii nivelului de economisire a populatiei in ultimele 12 luni, de la circa 25 miliarde lei la 40 miliarde lei, potrivit datelor BNR, si al reducerii apetitului pentru creditare al clientilor si bancilor comerciale.

Banca de economisire-creditare tinteste in special clientii din categoria parintilor, avand in vedere ca in Austria produsul este comercializat in proportie de peste 40% acestei categorii si clientilor care au credite in derulare, potrivit lui Marius Solescu, vicepresedinte al bancii pentru vanzari si managementul si dezvoltarea produselor.

Vanzarile sunt realizate prin cele peste 550 de unitati ale Raiffeisen Bank Romania si prin forta mobila de vanzari a unui broker german.

Banca poate acorda si credite anticipate, in urma semnarii unui contract de economisire-creditare, la o dobanda de circa 15% pe an, in aceste conditii clientul trebuind sa economiseasca in paralel cu desfasurarea creditului.

De asemenea, mai exista varianta creditului intermediar, cu o dobanda de aproximativ 10% pe an, caz in care clientul ar trebui sa aiba deja economisita jumatate din suma contractata sau sa faca o depunere semnificativa, astfel incat creditul sa dubleze suma.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte are ca actionarii Raiffeisen Bank S.A., Raiffeisen Bausparkasse Gesellschaft din Austria si Bausparkasse Schwabisch Hall din Germania.

Pe piata locala a bancilor de economisire-creditare in domeniul locativ mai activeaza BCR Banca pentru Locuinte, care s-a infiintat in aprilie 2008 si a inceput activitatea in luna iulie a aceluiasi an.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni între PSD și PNL
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni ...
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...