„Avem o pierdere estimata la 500.000 euro pe anul trecut, fata de 1,5 milioane euro cat era prevazut. Pana in prezent, avem 230 milioane lei (circa 53,5 mil. euro) la produsul de economisire si echivalentul in lei a 18 milioane euro credite acordate”, a spus Ciobanu, citat de NewsIn.
Presedintele RBL estimeaza ca pe fondul majorarii primei de stat oferite clientilor bancilor pentru locuinte de la 15% la 25%, va creste numarul celor care se vor orienta catre acest tip de economisire.
„In 4 ani, un client poate avea o prima de stat la economisire de cel mult 4.000 de euro, in timp de dobanda data de banca este de 3% pe an la lei, iar la creditare, dobanda este de 6% pe an pe intreaga perioada”, a precizat Ciobanu.
El a adaugat ca in perioada de criza, cei cu venituri medii vor fi tentati sa se reorienteze catre economisire. Peste 85% dintre cei care iau credite de la RBL au folosit banii pentru renovarea locuintei, restul de 15% fiind imprumuturi pentru cumpararea de locuinte.
„Toate bancile de locuinte din Romania au in jur de 160.000 de contracte si cred ca in 2009, lucrurile se vor echilibra intre contractele de credit si depozite”, a estimat Ciobanu.
RBL vrea sa incheie peste 40.000 contracte in 2009
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) se va concentra in 2009 pe contractele de economisire si vrea sa incheie cel putin 40.000 contracte, a declarat Alexandru Ciobanu.
RBL a luat, de la infiintare pana in prezent, prime de economisire in valoare de 13 milioane euro de la stat.
Ciobanu a adaugat ca spera sa primeasca toate aprobarile necesare fuziunii cu HVB BpL pana in februarie-martie, urmand ca dupa aceea sa demareze procesul de fuziune propriu-zis.
HVB Banca pentru Locuinte a fost preluata in iulie 2008 de Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwabish Hall Germania si Raiffeisen Bausparkasse Austria, cei 3 fiind actionarii Raiffeisen Banca pentru Locuinte, pe care au fondat-o in 2004.