Intrebat cum comenteaza faptul ca a fost descoperita carne de cal
ambalata in calitate de carne de vita chiar in unitati de procesare
din Marea Britanie, Martin Harris a precizat ca si autoritatile
britanice fac investigatii amanuntite.
“Guvernul britanic este in legatura cu autoritatile romane,
franceze si din alte tari membre. Ce este important este sa putem
stabili faptele inainte de a trage concluziile”, a mai spus Harris.
Comisia Europeana (CE) a apreciat marti ca „prematur” sa
introduca obligatia de a mentiona tara de origine a carnii pe
semipreparate, apreciind ca scandalul actual reprezinta „o
problema de frauda” si asigurand ca „trasabilitatea
functioneaza” atat pentru carne proaspata, cat si pentru
semipreparate, informeaza Mediafax.
Scandalul a izbucnit in Marea Britanie dupa ce lasagna, produsa de
gigantul alimentar suedez Findus, ce trebuia sa fie de vita, s-a
dovedit a contine carne de cal, mai ieftina ca cea de vita, mai scrie
agentia
de presa.
Ambasadorul roman in Marea Britanie,
Ion Jinga, a fost invitat de CNN pentru a oferi lamuriri privind
„scandalul carnii de cal” din Europa.
„Cred ca prima
responsabilitate pentru a informa publicul apartine celui care
vinde iar apoi furnizorului produsului care trebuie sa stie de unde a
cumparat carnea. Nicio companie romaneasca nu exporta carne tocata.
Daca vreti sa gasiti un raspuns trebuie sa-l cautati in lantul
furnizorilor de carne tocata. Romania nu are vreo legatura cu acest
lant”, a explicat Ion Jinga.
El a recunoscut ca nu stie numele celor
doua abatoare romanesti despre care se vorbeste in „scandalul
carnii de cal”, dar este convins ca din partea Romaniei nu
exista nicio incalcare a regulilor.