„Un progres util, dar mai este drum de parcurs”, afirma cotidianul economic britanic Financial Times, rezumand punctul de vedere general al presei scrise, care apreciaza ca summitul a fost oricum un succes, desi unele ziare „asteapta sa vada” rezultatele.
„Lumea se afla intr-o stare mai buna dupa organizarea acestui summit. Posibilitatea unei extinderi periculoase este mai mica si s-a inregistrat un progres consecvent privind mai multe aspecte”, scrie FT, care saluta in special promisiunea „foarte incurajatoare” de noi resurse pentru Fondul Monetar International (FMI). „Dar liderii trebuie sa isi aminteasca de faptul ca aceasta criza, care a plecat de la sistemul bancar, nu va fi rezolvata atat timp cat sistemul bancar in sine nu va fi reformat. Spre acest aspect trebuie sa isi indrepte in prezent atentia”, a adaugat publicatia.
Cotidianul britanic de stanga The Guardian afirma ca „viitorul pe termen scurt al economiei mondiale este afectat de doua probleme comune: o recesiune globala nefasta si o criza bancara fara precedent”. „Mesajul G20 a fost ca tarile trebuie sa infrunte cele doua probleme ca pe un tot”, adauga ziarul.
„G20 nu a dus la un plan amplu de relansare”, comenteaza publicatia conservatoare britanica Daily Telegraph, notand, insa, ca tonul optimist al discutiilor dintre diferitii lideri participanti poate „contribui, intr-o anumita masura, la refacerea increderii globale”.
The Times considera ca „increderea este ingredientul de baza care lipseste” in perioada de criza si ca simplul motiv ca G20 a avut loc poate contribui la refacerea ei.
„S-a ajuns la acord”, titreaza cotidianul italian La Repubblica. „Ne era teama ca summitul nu va reusi sa duca la un document comun, ca liderii vor fi divizati si vor trebui sa admita ca nu au reusit sa gaseasca o strategie pentru a contracara criza economica. Si s-a intamplat contrariul, s-a ajuns la un acord”, scrie ziarul.
„In sfarsit exista un acord”, scrie si la La Stampa. „Linia europeana de a nu deschide excesiv portofelul, de a se baza in primul rand pe tentativa de a consolida etica sistemului financiar si rigoarea conturilor publice a castigat”, afirma cotidianul.
In Franta, Le Monde (independent) comenteaza ca „o noua lume se construieste la Londra”, in timp ce Liberation (stanga), mai prudent, face referire la un „progres incontestabil”.
In primul rand este vorba de „a schimba exact ceea ce trebuie pentru ca totul sa continue ca inainte”, subliniaza, pe de alta parte, ziarul comunist L’Humanite. „Nu are nimic de-a face cu o noua ordine economica”, adauga publicatia.
Cotidianul economic Le Echos comenteaza ca „desi nu un guvern mondial” a fost cel care s-a reunit la Londra, a fost oricum vorba de „mai mult decat un summit”.
Pe un ton mult mai sceptic, ce caracterizeaza intreaga presa rusa, cotidianul Vremia Novostei avertizeaza ca „nici macar o hotarare fara precedent a liderilor marilor tari dezvoltate de a actiona impreuna nu garanteaza miracole economice.
La randul sau, Kommersant noteaza cu ironie ca „obiectivul principal al acestui summit este sa fixeze data pentru urmatorul”.
Din punctul de vedere al Nezavisimaia Gazeta, „G20 a incercat sa ii linisteasca pe cei care au devenit victime ale crizei (…) Dar liderii G20 nu si-au luat obligatii privind acordarea de resurse suplimentare.