Romania va incepe constructia reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda in 2009, compania ce va efectua aceste lucrari urmand a fi aleasa in cursul anului viitor, au precizat guvernantii sud-coreeni.
13 companii romanesti si internationale si-au anuntat, pana in prezent, intentia de a participa la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Lucrarile ar urma sa inceapa anul viitor, cu o investitie totala de 2,2 miliarde de euro. Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Compania italiana Enel, germanii de la RWE si americanii de la AES Corporation, se afla pe lista celor 13 companii calificate in prima faza a licitatiei organizata de statul roman. Pe lista se mai afla Alro Slatina, TESS Conex- ASAM-Iasi, Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), Unit Investments( Luxemburg ) – Dogan Enerji (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica, E.On Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania) si KHNP (Coreea de Sud). Luni, pe lista s-a inscris si compania CEZ Romania.
Constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda va fi realizata printr-o investitie mixta in care statul va asigura 70% (1,5 miliarde de euro – n.r.) iar firmele interesate restul de 30% (700 mil.euro), din cele 2,2 miliarde de euro necesare investitiei.
Comisia de negociere pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda trebuie sa analizeze ofertele si sa stabileasca lista investitorilor pana in data de 29 octombrie 2007, urmand ca pana la 31 martie 2008 sa fie inregistrata compania de proiect, o societate ce va gestiona constructia, dezvoltarea si operarea reactoarelor trei si patru, potrivit planului de actiuni al Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
Dupa intrarea in exploatare a Unitatii 2, prevazuta pentru luna septembrie 2007, Centrala Nucleara de la Cernavoda va asigura aproximativ 18% din productia de energie electrica a Romaniei.
Unitatea 2 are o putere instalata de 700 MW, iar reactoarele 3 si 4 vor asigura impreuna 1.440 MW.
Pana in prezent, pentru constructia reactoarelor 2, 3 si 4 de la Cernavoda, statul roman, prin Nuclearelectrica, a investit 917 milioane de euro pentru reactorul 2 si alte 250 milioane de euro pentru celelalte doua.