El a aratat ca in prezent sunt 5,8 milioane de pensionari, dintre care circa 180.000 beneficiaza de pensii speciale, conform Mediafax.
Potrivit premierului, scaderi de pensii speciale vor fi operate acolo unde pensia a fost stabilita la 80% din veniturile aferente ultimei luni de activitate in munca.
„Prin recalculare nu se afecteaza principiul neretroactivitatii. S-ar afecta acest principiu daca am impune oameniilor care au pensii speciale sa returneze sumele de bani pe care le-au primit in trecut. Nu vor fi obligati sa returneze ce au primit in trecut, doar ca pentru viitor nu vor mai primi aceleasi sume de bani, ci vor primi ca pensie exact in masura contributiei pe care o au sau au avut-o la bugetul asigurarilor sociale”, a adaugat Boc.
Recalcularea pensiilor speciale va genera economii de pana la 800 milioane euro
Recalcularea pensiilor speciale, in interval de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, va genera economii estimate intre 500 si 800 milioane euro, potrivit premierului.
Guvernul a avizat, in sedinta de miercuri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmand ca documentul sa fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritara.
Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca pensiile speciale vor fi recalculate in termen de cinci luni de la data intrarii in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii, fara sa fie acceptata nicio exceptie, dar tinand cont ca statul a suportat o parte din contributia sociala in cazul anumitor categorii.
Intrebat de presa ce se va intampla in cazul politistilor, premierul a precizat ca si pensiile acestora vor fi recalculate, dar se va avea in vedere ca statul a contribuit pentru acestia cu o parte din contributia sociala.
Sindicalistii sustin ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice nu ar trebui sa se aplice retroactiv, asa cum prevede proiectul de act normativ, precizand ca ar putea fi intentate multe procese pe aceasta tema, intrucat nicio alta lege nu s-a mai aplicat retroactiv