- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\”Recolta\” de toamna: 2 milioane de ferme in faliment si o criza alimentara de proportii

16 Jul, 00:01 • razvan.codorean
Toamna ar putea aduce, dincolo de varful recesiunii, si o puternica criza alimentara, estimeaza expertii in agricultura. In conditiile in care mai mult de jumatate din recolte sunt compromise, importurile de grau vor exploda, iar preturile vor deveni prohibitive.
\Recolta\ de toamna: 2 milioane de ferme in faliment si o criza alimentara de proportii

Se spune ca un lucru rau nu vine niciodata singur

. Anul trecut, constructiile si agricultura erau principalele motoare ale cresterii economice record. In acest an, potrivit specialistilor, vor fi „pietrele de moara” care ar putea adanci si mai mult Romania in recesiune.

Oamenii de afaceri din domeniul agricol, precum Culita Tarata, care conduce cel mai mare business din agricultura romaneasca, TCE 3 Brazi, si Ioan Niculae, patronul Interagro, cu afaceri in sectorul agricol si industria ingrasamintelor chimice, spun ca productia agricola din acest an este cea mai proasta din ultimul deceniu.

[quote=Culita Tarata, presedinte TCE 3 Brazi]Anul acesta, productia agricola va fi la jumatate fata de cea de anul trecut. In plus, calitatea lasa de dorit, fiindca in mare parte a tarii, ploile au contribuit la incoltirea graului[/quote]
Ploile au venit dupa o perioada de seceta puternica, iar agriculturii au fost prinsi descoperiti, ca in fiecare an. „Intreaga zona de Sud a Romaniei, din Mehedinti pana in Constanta, e calamitata”, spune presedintele patronatului din industria de panificatie, Aurel Popescu. La floarea soarelui si porumb, situatia e ceva mai buna.

„Nu aveau ce sa faca. Au asistat legati la maini la distrugerea culturilor”, spune omul de afaceri Ioan Niculae. „In conditiile in care abia au gasit bani sa cultive, iar guvernul nu s-a grabit sa achite subventiile la hectar, agricultura s-a intors in vremea lui Stefan cel Mare. Macar atunci se folosea ingrasamant natural, dar acum nici balega nu mai gasesti„, a declarat patronul Interagro.

„Productia de grau obtinuta in acest an va fi de calitate foarte proasta, neputand fi utilizata decat intr-o mica masura pentru paine, in rest va fi furajera”, spune Niculae.

Cei doi oameni de afaceri cauta vinovatii la Palatul Victoria.

„Nimeni nu a cerut altceva decat plata subventiilor la timp. Nu s-a dorit, nu au avut fonduri, motive se pot gasi. Cert este ca, spre deosebire de ministrul Sarbu, predecesorul sau Decebal Remes a gasit bani sa le plateasca si efectele s-au vazut – anul trecut agricultura, silvicultura si piscicultura au crescut cu 18,2%, avand o contributie serioasa la cresterea produsului intern brut (PIB) cu 7,1%”,a spus Niculae.

De la guvern, Ilie Sarbu ridica din umeri, invocand dificultatile bugetare, insa scoate in evidenta programul Primul Siloz, o initiativa menita sa ofere agricultorilor posibilitatea de a lua credite de la banci, cu garantia statului.

Presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie, Viorel Marin, este optimist si vede in program un posibil succes, in cazul in care bancile se vor arata interesate, iar dobanzile vor fi reduse.

Presedintele patronatului din industria de panificatie, Aurel Popescu, spera, la randul sau ca programul sa fie demarat cat mai repede, pentru ca de relansarea creditarii depinde infiintarea culturilor din toamna.

[quote=Aurel Popescu, presedinte Rompan]Este esential ca acest proiect, Primul Siloz, sa porneasca cat mai repede. Va salva multi producatori, insa nu pe toti[/quote]

Toamna falimentelor in agricultura

Oamenii de afaceri sunt destul de circumspecti cu privire la programul guvernamental. In conditiile in care statul nu garanteaza decat echivalentul a 10 milioane de euro, efectele asupra agriculturii sunt, ca si la Prima Casa, mai mult de imagine.

„Bine ar fi sa inceapa odata, pentru ca deja e foarte tarziu. In conditiile in care creditarea bancara este foarte scumpa, va ajuta macar o parte din agricultori”, spune omul de afaceri Culita Tarata.

Patronul Interagro, Ioan Niculae, este ceva mai pesimist. „Ce sa puna in silozuri, daca se va produce la jumatate ca anul trecut, iar calitatea e foarte proasta?”

El estimeaza ca, indiferent de programul guvernamental, mai mult de jumatate din fermieri (circa 2 milioane – n.r.) vor da faliment in aceasta toamna.

„Preturile la grau sunt mici, calitatea este slaba, pentru ca nu s-au folosit ingrasaminte, iar cei care le-au folosit au cautat sa cumpere ce e mai ieftin. De infiintarea noilor culturi nici nu poate fi vorba, in conditiile in care nicio banca nu iti mai ia in calcul garantia terenurilor, in conditiile in care preturile s-au prabusit”, a spus Niculae.

[quote=Ioan Niculae, presedinte Interagro]Agricultorii mi-au propus peste 20.000 de hectare de teren sa le iau in arenda, pentru ca nu mai au cu ce sa le cultive. E o criza fara precedent[/quote]
Interagro cultiva, in prezent, 48.000 de hectare de teren agricol, iar Culita Tarata arendeaza peste 57.000 de hectare.

Potrivit statisticilor oficiale, in Romania exista 4,2 milioane de exploatatii agricole, din care aproximativ 99% sunt exploatatii agricole individuale, asociatiilor agricole si societatilor comerciale revenindu-le mai putin de 1% din totalul exploatatiilor.

Dincolo de declaratiile alarmante ale oamenilor de afaceri, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, spune ca pana acum niciun agricultor nu a depus cerere pentru despagubiri.

„Stim ca exista probleme si incercam sa le rezolvam”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, insistand pe faptul ca s-au facut deja pasi importanti, de la cresterea suprafetei irigate la 300.000 de hectare, la asigurarea finantarilor prin programul „Primul Siloz”.

In plus, Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura a achitat, pana pe 30 iunie, 92,56%, adica 492 milioane euro, din subventiile pe suprafata (107 euro/ha) aferente anului 2008.

Potrivit ministrului Agriculturii, Romania nu va mai fi penalizata decat cu maxim 1 milion de euro de Comisia Europeana pentru ca nu a efectuat la timp platile, si asta in conditiile in care cu un an in urma primise o penalizare de 13,9 milioane de euro.

In plus, Comisia Europeana a confirmat luni ca a deblocat fondurile pentru agricultura in valoare de 189 de milioane de euro blocate anul trecut din cauza unor nereguli in plata subventiilor la hectar.

Cat de importanta e agricultura?

Anul trecut, agricultura a reprezentat unul dintre pilonii cresterii economice in Romania. Chiar si in conditiile in care exploatatiile agricole sunt, in marea lor majoritate, faramitate (pana in 10 hectare), potrivit INS s-au produs 7,1 milioane de tone de grau si 7,8 milioane tone de porumb.

In acest an, reprezentantii Agrostar, patronatul din agricultura, estimeaza ca productia de grau se va situa in jurul a 2-2,5 milioane de tone, iar cea de porumb va fi de circa 1,5 milioane de tone.

[quote=Stefan Nicolae, presedinte Agrostar]In conditiile in care necesarul national anual de grau este de circa trei milioane de tone, ce sunt destinate, in special, productiei de paine, se va ajunge cat de curand la importuri masive[/quote]
„Efectele sunt evidente, atat in privinta preturilor cat si deficitului balantei comerciale. In loc sa exportam, mai ales acum, cand e cerere pe pietele internationale, noi vom importa grau”, a declarat presedintele Agrostar, Stefan Nicolae.

In fata semnalelor repetate din mediul de business, guvernul a raspuns cu lansarea „Primului Siloz”, iar presedintele Traian Basescu a format, la Cotroceni, o comisie care va elabora o noua strategie pentru agricultura, ce ar urma sa fie prezentata anul viitor.

„Romania are potential agricol sa hraneasca 80 de milioane de cetateni, dar importam 70% din hrana populatiei Romaniei. Este clar ca suntem complet rupti in politica agricola si politica alimentara de realitatile noastre, de potentialul pe care tara il are”, declara presedintele Traian Basescu.

Dincolo de discursuri, realitatea este evidenta, recunoscuta, miercuri, chiar de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. „Agricultura isi va reduce in acest an la aproape jumatate contributia la produsul intern brut„.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci