Indicele preturilor de consum (IPC) a urcat in februarie cu 0,04%, in urma scaderii cu 0,03% a pretului alimentelor si a produselor alimentare, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,38%.
Marfurile alimentare au inregistrat cresteri la legume si conserve de legume (+1,7%), zahar (+1,2%), fructe si conserve de fructe (+0,8%), produse de morarit si panificatie si lapte si produse lactate (+0,6%). In schimb au coborat preturile la carne, preparate si conserve din carne (-0,6%) si preturile la oua (-14,7%), arata INS.
In cadrul marfurilor nealimentare, cresteri semnificative s-au inregistrat la: tutun si tigari (+1,2%), la grupa „alte marfuri nealimentare” (+0,5%) si la articole chimice (+0,3%).
Combustibilii au scazut cu 1,2%, medicamentele cu 0,6%, iar tarifele de telefonie au scazut cu 0,4%.
Serviciile au inregistrat o crestere de 0,4% datorata, in principal, cresterii tarifelor la apa, canal, salubritate si reparatii auto, electronice si lucrari foto cu +1,4%, la ingrijire medicala cu +1,1% si la igiena si cosmetica cu +1,0%.
In ianuarie, inflatia a fost de 0,2%, iar cea anuala a coborat la 4%, de la 4,9% la finalul anului trecut. In februarie 2006, preturile de consum au crescut cu 0,24%, tinta de inflatie anuala a BNR fiind de 4%, cu posibilitatea de a oscila intr-un culoar cuprins intre 3% si 5%.