- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Record pe piata vinului: Vanzari de peste 500 mil. euro in 2008

29 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Romanii vor consuma in acest an vinuri de aproximativ 540 mil. euro, in crestere cu 20% fata de 2007. Soiurile albe, demidulci, imbuteliate, raman pe primul loc in preferinte, dar cele rosii castiga teren, au spus pentru DailyBusiness.ro jucatorii din piata.
Record pe piata vinului: Vanzari de peste 500 mil. euro in 2008

Romanii au inceput sa bea tot mai mult vin de calitate, imbuteliat, cu originea controlata, astfel ca piata vinului va creste cu peste 20%, de la 450 milioane de euro in 2007.

Rezultatele estimate pentru acest an reprezinta un record istoric pentru piata, in ultimii 10 ani, de cand industria a inceput sa monitorizeze datele. In 2004, de pilda, piata vinului era evaluata la 300 mil.euro, iar in 2006 la 400 mil.euro.

„Piata vinului incepe sa se maturizeze, pe fondul investitiilor in exploatatiile viticole si dezvoltarii unei game de produse competitive. In acest an, estimam o crestere a productiei de vin cu 20%, pana la 6,3 milioane hectolitri, fata de media ultimilor ani, de 5,5 milioane de hectolitri de vin”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului Viei si Vinului.

Producatorii se afla in plina perioada de recolta. Una cu rezultate record, atat la nivel de productie cat si de calitate. Murfatlar estimeaza, de pilda, o productie cu o treime mai mare decat in 2007.

„Recolta, in valoare de peste 30.000 de tone, mai bogata atat calitativ cat si cantitativ, va fi cu aproximativ 32% mai mare comparativ cu anul trecut. In acest moment, vita-de-vie se prezinta excelent, conditiile climaterice sunt favorabile. Nu avem nevoie de irigatii, pe scurt, previzionam o recolta deosebita”, a declarat Cosmin Popescu, administrator Murfatlar.

Cresterea productiei vine pe fondul avansului cererii, determinat de cresterea puterii de cumparare si schimbarilor obiceiurilor de consum.

„Tot mai multi romani aleg sa consume vin, dovada cresterea vanzarilor in volum, din ultima perioada. Se consuma in proportie de 70% vinuri albe si restul rosii„, a explicat Ovidiu Gheorghe, reprezentantul patronatului.

El estimeaza ca ponderea vinului alb va scadea treptat, pana in 2013. Totodata, vor castiga teren produsele de calitate, cu originea controlata.

Viile romanesti sunt in majoritate „albe”, cultivatorii optand pentru acest tip de struguri deoarece ofera o productie mai mare.

[quote=Ovidiu Gheorghe, presedinte Patronatului Viei si Vinului]Pana in 2013, jumatate din piata va fi reprezentata de vinuri rosii, de calitate. In perioada comunista, romanilor le-au fost oferite mai mult vinuri albe, de calitate scazuta, dar ieftine[/quote]
Si alti manageri observa cum consumatorii isi modifica preferintele. „Cea mai mare crestere de pe piata autohtona o va avea, in circa 5-6 ani, segmentul vinurilor tinere-proaspete, dar si segmentul premium, cu o dinamica anuala de 3-4%”, estimeaza Georgel Costache, directorul general al Vincon Vrancea.

Romania detine in jur de 180.000 de hectare cultivate cu vita-de-vie, fiind pe locul 5 ca suprafata cultivata in Uniunea Europeana, dupa Spania, Italia, Franta si Portugalia.

Conform statisticilor Patronatului Vinului, consumul de vin pe cap de locuitor este in prezent de 22 de litri anual, din care numai 3 litri de vin este consumat in sticle, iar restul la pet sau „varsat”. In Franta, consumul anual pe locuitor este de 57 de litri, majoritatea fiind imbuteliat.

Cresterea interesului romanilor pentru vin determina producatorii sa investeasca masiv in dezvoltarea afacerilor. Pe langa investitiile venite prin fonduri europene, estimate pana in prezent la 73 milioane de euro, carora li se vor adauga alte 210,5 milioane euro pana in 2013, principalii jucatori din piata au investit sume de ordinul sutelor de milioane de euro pentru refacerea plantatiilor, cresterea capacitatilor de productie si a ofertei.

Cotnari, principalul producator roman de vinuri albe, cu o cifra de afaceri in 2007 de 24,5 milioane euro, cunoscut mai ales pentru Grasa de Cotnari, investeste in acest an, de pilda, 10 milioane de euro in noi plantatii viticole, achizitia de utilaje si modernizarea capacitatilor de productie si depozitare.

„Toate aceste investitii sunt efectuate pentru ca si pe viitor sa putem mentine stacheta ridicata la realizarea standardelor de calitate si sa devenim compania numarul 1 in ceea ce priveste producerea si comercializarea vinurilor albe”, a declarat, recent, Constantin Deleanu, directorul executiv al societatii.

Murfatlar, un alt producator de traditie, a anuntat investitii de 4,1 milioane euro doar pentru plantarea unor noi soiuri de vie, in special rosii, orientandu-se pe Feteasca Neagra, Pinot Noir si Merlot.

Murfatlar a produs anul trecut 16 milioane de litri de vin, iar in 2008 estimeaza o productie de 21 milioane de litri. In primele 7 luni, Murfatlar a realizat o cifra de afaceri de 72 milioane de lei (19,7 mil.euro), in crestere cu 31% fata de perioada similara a anului trecut.

O crestere importanta de afaceri in prima parte a lui 2008, de 31%, a realizat si Jidvei, care spera ca sa incheie anul cu o performanta similara.

Potrivit datelor companiei, in primele 6 luni, Jidvei a inregistrat afaceri de 48 milioane lei (13,1 mil. euro), cu 11% mai mari decat estimarile pentru aceasta perioada. Pentru intreg anul 2008, Jidvei estimeaza afaceri de 110 milioane lei (30,2 mil. euro), fata de 83 milioane lei (22,7 mil. euro), in 2007.

Vincon Vrancea, un alt jucator important din piata vinului, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 135 milioane lei (37 mil. euro), iar pentru 2009 vizeaza o crestere de 20%, la 162 milioane lei (44 mil. euro). Compania a investit in acest an peste 4 milioane euro in plantatii, modernizarea liniilor de vinificatie, conditionare si imbuteliere.

„Cel mai important lucru este ca se produce si se consuma tot mai mult vin cu denumire de origine controlata (DOC)„, spune Ovidiu Gheorghe, presedintele patronatului din domeniu.

„Acest lucru se vede in consum, vinul de tara fiind inlocuit treptat de vinuri de calitate„, a mai spus Gheorghe.

Piata totala a vinului a crescut in ultimele 12 luni cu 17%, primii 5 producatori si comercianti fiind Murfatlar, Vincon Vrancea, Jidvei, Cotnari si Tohani. Impreuna, acestia asigura aproximativ 50% din totalul volumului tranzactiilor cu vin din Romania.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci