Majorarea redeventelor vizeaza alinierea acestora la nivelul practicat la nivel european si este inclusa intr-un proiect de act normativ elaborat de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), discutat miercuri in guvern.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a precizat ca este vorba despre „o crestere de la un simplu la dublu, de la un simplu care nu a mai crescut de foarte multa vreme”. El a mai spus ca in prezent, pentru tot ceea ce se exploateaza in Romania, se platesc redevente de numai 0,2-0,3% din produsul intern brut (PIB) si ca in urma majorarii, bugetul va incasa anual fonduri suplimentare de 300 milioane de euro.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat ca nivelul redeventelor pentru resurse naturale (ape minerale, petrol, gaze, carbune) a ramas neschimbat de 10 ani, iar propunerea de modificare a fost doar discutata in sedinta de miercuri si urmeaza sa fie fundamentata in perioada urmatoare.
„Nu e o filosofie, trebuie sa ridicam nivelul redeventelor la nivelul la care se situeaza cam peste tot in Europa. Nu cred ca trebuie sa ne sperie cuvantul dublare. Daca un nivel de redeventa este foarte mic, el trebuie adus la un nivel care este in concordanta cu ceea ce se practica la nivel european. Cum de 10 ani, la noi nu a fost modificat, nu stiu sa va spun daca dublare este cuvantul potrivit, daca e prea mult sau prea putin”, a afirmat Tariceanu.
Vosganian a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca ordonanta privind majorarea redeventelor va fi discutata, dupa aprobarea in Guvern, cu toate companiile care au contracte incheiate.
Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta al ANRM, vor fi majorate inclusiv redeventele platite de Petrom statului cu 92%, desi legea de privatizare a companiei prevede mentinerea acestora la nivelul din 2004, timp de 10 ani. Actul normativ abroga aceasta prevedere a legii de privatizare.