- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Reducerea CAS: impact ingrijorator asupra bugetului de stat, efect benefic asupra pietei muncii

20 Sep, 18:05 • adrian.mihaltianu
Efectele unei eventuale aprobari a proiectului de lege privind diminuarea CAS-ului datorat de companii va afecta in mod negativ bugetul de stat, insa ar putea influenta benefic piata muncii, considera specialistii Accace.
Reducerea CAS: impact ingrijorator asupra bugetului de stat, efect benefic asupra pietei muncii

Un studiu de caz realizat de expertii Accace arata care sunt costurile unei companii pentru un angajat al carui salariu net este de 3.000 de lei. Asa cum reiese din studiul de caz (Vezi tabelul), costurile companiei (salariu plus contributii) scad cu 4%. Daca pentru companii aceasta este o veste buna, bugetul de stat va trebui, in schimb, sa se descurce cu mai putine incasari, in conditii economice nu tocmai favorabile.

[img=3322][/img]
„Impactul costurilor in ceea ce priveste compania este evident, insa ingrijorator este impactul pe care il are asupra bugetului statului in contextul economic actual si luand in considerare sacrificiile facute in ultima perioada tocmai pentru a aduce bani la bugetul de stat”, explica Angelica Ene, payroll accountant in cadrul Accace.

Modificarea CAS-ului este un risc pe care reprezentantii statului nu au fost pregatiti sa si-l asume in luna iunie, cand au respins initial proiectul de lege.

„Daca motivatia scaderii procentului cu 5% nu are impactul dorit asupra pietei muncii, statul poate ramane cu un deficit considerabil la buget”, avertizeaza expertul Accace.

„Totusi, avand in vedere conditiile si controalele aspre impuse de Inspectia Muncii cu privire la munca la negru, o astfel de reglementare ar avea influente benefice asupra pietei muncii, urmarindu-se astfel acoperirea deficitului creat initial prin eventuala scadere a contributiei”, adauga Angelica Ene.

Aprobarea reducerii CAS-ului pentru angajator cu 5% ar situa Romania printre tarile Europei Centrale si de Est cu cele mai scazute contributii din aceasta categorie.  De exemplu, In Cehia CAS-ul este de 21,5%, In Ungaria – 27%, in Polonia – 16,26% (6,5% + 9,76% contributie speciala pentru pensionare), iar in Slovacia CAS-ul este de 17%.

Accace ofera serviciil de consultanta in management financiar din Europa Centrala si de Est, oferind corporatiilor servicii specifice de finante si contabilitate, consultanta fiscala, salarizare si dreptul muncii, inmatriculare si inregistrare, recrutare si training, precum si implementarea MS Dynamics NAV.

Clientii principali sunt corporatii medii si mari, care isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est in toate industriile, multe dintre ele companii de referinta listate la bursele din New York, Londra sau Frankfurt. Portofoliul Accace include companii precum IBM, Shell, Allianz, Orsay, Scania, Olympus, Sharp, HBO.

Urmărește Daily Business pe Google News