Alaturi de scaderea TVA de la 24% la 5% pentru produsele de baza (carne, ulei, paine etc.), deputatii au votat, de asemenea in necunostinta de cauza, anularea impozitului pentru pensiile cu valori sub 2.000 de lei. In prezent sunt impozitate toate pensiile cu valori mai mari de 1.000 de lei.
„A fost o eroare de comunicare, ca modalitate de lucru. Vom reveni asupra acesteia printr-o initiativa legislativa pe care o vom promova in regim de urgenta si prin care vom reveni. La fel a fost si la neimpozitarea pensiilor”, a declarat Mircea Toader, liderul deputatilor PD-L.
Gafa parlamentarilor a fost taxata dur de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care a spus ca aceasta denota lipsa de interes cu care sunt discutate proiectele legislative in Parlament. „Este chiar dizgratios sa vezi la televizor cum cineva vorbeste la tribuna in Parlament si un parlamentar sta cu spatele la tribuna si vorbeste cu un coleg”, a spus Vasilescu, citat de Mediafax.
Sansele ca legea sa intre in vigoare sunt astfel destul de slabe, in conditiile in care parlamentarii puterii au caracterizat votul asupra legii drept o greseala si au initiat deja o noua propunere legislativa prin care sa repare aceasta abatere.
Cum s-a votat
Mircea Toader, seful grupului de deputati PD-L, a explicat ca deputatii partidului de guvernamant au votat legea crezand ca se discuta de fapt respingerea acesteia. Grupul parlamentar PD-L a depus deja la Parlament o propunere legislativa prin care cere revenirea TVA la nivelul de 24% pentru alimentele de baza si reintroducerea impozitului pentru pensiile de pana la 2.000 de lei.
Votul parlamentarilor a trezit insa mari sperante in randul unor oameni de afaceri, care spera ca va fi implementata. Ioan Niculae, patronul Interagro, spune ca reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza este singura masura care ar putea anula evaziunea din domeniul agricol, si spera ca presedintele Basescu va promulga aceasta lege, chair daca partidul de guvernament sustine ca aceasta a fost promovata dintr-o eroare.
„In prezent, nu se incaseaza TVA de 24% pentru tone de produse agricole. Vagoane intregi sunt cumparate direct de la producator si statul nu mai incaseaza nimic. Daca TVA ar fi redus la 5% nimeni nu l-ar mai evita”, a spus Niculae.
Serbanescu: Reducerea TVA, o masura care i-ar avantaja doar pe comercianti
Analistul economic Ilie Serbanescu spune insa ca propunerea cu scaderea TVA de la 24 la 5% pentru alimentele de baza este oricum o masura inutila, pentru ca in Romania este foarte putin probabil ca aceasta sa se reflecte in preturile de la raft.
„Ar ramane un simplu cadou facut comerciantilor care si-ar creste marjele de castig, or acestia sunt ultimii care trebuie ajutati in criza”, a spus Ilie Serbanescu pentru DailyBusiness.ro.
In plus, masura ar putea conduce la cresterea evaziunii fiscale, in conditiile in care unii comercianti ar putea incerca sa vanda alimentele de baza drept produse mai sofisticate, pentru care se aplica un TVA de 24%, asa incat sa poata vinde cat mai scump clientilor”, a explicat Serbanescu.
In opinia analistului economic, neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei ar conduce la adancirea si mai pronuntata a deficitului bugetului de pensii, care, oricum pentru 2011, „inghite aproape tot deficitul bugetar pe care Romania l-a negociat cu Fondul Monetar International (4,4% din PIB n.r.)”.
Potrivit acestuia, este anormal ca intr-o tara in care numarul de pensionari este mare si pune presiune asupra fortei de munca active sa cresti aceasta presiune, „majorand, indirect, nivelul pensiilor”.
Oamenii de afaceri, ingrjorati de inconsecventa parlamentarilor
Chestionati de DB, unii reprezentanti ai oamenilor de afaceri care, in mod normal, ar trebui sa se bucure pentru scaderea TVA, sunt mai degraba ingrijorati de lipsa de coerenta a parlamentarilor, si de impactul pe care aceasta masura l-ar avea asupra bugetului.
„Scaderea TVA ar fi buna atata vreme cat exista resurse pentru a o implementa. Ceea ce suprinde este ca masura nu a fost definita de actualii guvernanti ca o prioritate a politicii lor, asa ca ar trebui sa iasa cineva sa spuna de unde se gasesc resurse pentru a o implementa”, a spus pentru DB Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Acesta a declarat ca o eventuala dezechilibrare majora a deficitului bugetar din cauza scaderii incasarilor din TVA si din impozitele colectate pe pensiile de pana la 2.000 de lei este considerata foarte ingrijoratoare de catre oamenii de afaceri. Aceasta ar putea fi principala consecinta grava a votului de miercuri, care cu greu poate fi compensata de beneficiile care, pe de alta parte, reies din scaderea TVA.
Care ar fi costul unei eventuale implementari a celor doua masuri? Potrivit Mediafax, neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei ar conduce la scaderea veniturilor bugetare cu 165 de milioane de euro. Ziarul Financiar a calculat ca reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza ar priva bugetul de alte 850 de milioane de euro.
Legea votata miercuri de deputati urmeaza sa fie trimisa spre promulgare presedintelui Traian Basescu. Analistul Ilie Serbanescu a mai comentat ca, in opinia sa, Basescu va refuza promulgarea acesteia.