„Odata cu
introducerea TVA de 24% au „disparut” subit zeci de mii de
tone de carne si produse din carne, le regasim in economia subterana.
Se apreciaza ca numai la carne de porc au disparut 71.000 de tone in
economia subterana la nivelul anilor 2011 si 2012, ceea ce a condus
la neincasarea la bugetul national a 30 de milioane de euro”, a
afirmat Irimescu.
Reducerea TVA
la carne este unul din subiectele
aflate pe agenda autoritatilor.
„La nivel european, la
alimentele de baza se practica un nivel de TVA foarte scazut fata de
TVA din Romania si aceasta reprezinta explicatia pentru faptul ca
evaziunea fiscala in Romania este atat de mare. Credem cu tarie ca
primul pas facut pe sectorul painii, TVA de 9%, reprezinta o sansa
istorica, pentru ca ar trebui sa demonstram ca aceasta este o cauza
esentiala pentru bunul mers al activitatii in acest sector”, a
spus reprezentantul MADR, citata de Agerpres.
Potrivit lui
Irimescu, in sectorul carnii, marile probleme sunt importurile reale
si nereale si productia la negru.
Datele prezentate de
oficialul MADR arata ca in 2011 evaziunea pe TVA la productia de
carne a fost de 19 milioane euro, iar la importurile de carne de porc
bugetul a pierdut din cauza evaziunii 22 milioane de euro, dupa
majorarea TVA.
In ceea ce priveste reducerea TVA la paine,
Irimescu a apreciat ca doar adoptarea deciziei si aplicarea cu titlu
de proba nu sunt suficiente si un rol important il va avea controlul
impreuna cu politia si Fiscul.
Zona de evaziune cea mai
importanta in acest sector este in judetul Ilfov, iar cei mai multi
evazionisti se pare ca nu sunt romani, a mai spus Irimescu.
Guvernul a avizat reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine
la 9%, de
la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin
cresterea tot din septembrie a accizelor la alcool si introducerea de accize la
bunuri de lux.
Cititi aici o analiza despre povara
taxelor si cat de mult ne vor afecta noile biruri.