Atat piata financiara, cat si cea de capital sunt neutre la rezultatele luptelor politice, avand in vedere ca cele mai puternice influente vin din partea investitorilor straini, interesati in principal de indicatorii macroeconomici si mai putin de disputele politicienilor.
Parerile analistilor din piata sunt impartite, insa majoritatea inclina sa creada ca in urma referendumului efectele vor fi, daca nu pozitive, cel putin neutre.
Bogdan Baltazar a spus, citat de NewsIn, ca rezultatul referendumului contureaza autonomia economicului si financiarului in raport cu tulburarile politice, iar reintroducerea presedintelui in toate drepturile amplifica sentimentul confortabil al operatorilor financiari si economici.
„Referendumul, in ciuda dezamagirilor celor care l-au initiat, va contribui pozitiv la evolutia pietei. Sunt convins ca indicii bursieri vor creste, cu retrageri periodice, iar leul va ramane stabil in raport cu euro, la un nivel de 3,27 – 3,30. Leul este puternic si va ramane puternic”, a spus Baltazar.
La randul sau, directorul Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, este de parere ca piata valutara si cea bursiera sunt direct afectate de investitorii straini si mai putin de situatia politica din Romania, iar riscurile de acest fel sunt, oricum, incluse in calculele institutiilor financiar-bancare.
Aceeasi parere este impartasita si de analistul Ilie Serbanescu, care spune ca singurul efect neasteptat asupra bursei ar putea veni din partea investitorilor speculativi, care ar putea sa retraga din capitaluri.
„Cativa investitori ar putea sa-si marcheze profiturile, iar altii sa-si intarzie venirea, acestea ar fi singurele schimbari pe care le-ar aduce rezultatul referendumului asupra pietei financiare”, a spus Serbanescu. Daca isi marcheaza profiturile capitalurile speculative este un aspect pozitiv, deoarece nu vor mai impinge leul artificial, in sus, a explicat Ilie Serbanescu.
Directorul GEA, Liviu Voinea, crede ca piata financiara din Romania nu va fi afectata de votul negativ dat de populatie, sambata, cu privire la demiterea presedintelui suspendat, Traian Basescu, mai ales ca nici luna de suspendare nu a avut un impact important.
„Piata valutara si piata bursiera au alti factori determinanti, iar marjele de profit sunt suficient de mari cat sa acopere riscul politic”, a declarat Voinea. El a explicat ca piata valutara e decuplata de fundamentele politice si e influentata in principal de detinatorii externi de valuta.
Votul negativ dat de populatie, sambata, cu privire la demiterea presedintelui suspendat, Traian Basescu, nu afecteaza piata financiar bancara romaneasca, a spus, duminica, economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun.
„Nu va fi nici un impact. Daca nu a fost atunci cand rezultatul era incert, cu atat mai mult nu va fi acum, cand lucrurile s-au clarificat”, a declarat Craciun, pentru NewsIn.
El a precizat ca, oricum, posibila revenire la guvernare a Partidului Social Democrat (PSD), care nu agreeaza cota unica de impozitare, nu a reprezentat un pericol in sine.
„Nu cred ca a existat aceasta perceptie. Principalul pericol e legat, mai degraba, de masura in care sunt respectate regulile jocului democratic”, a mai spus Craciun.
BERD face opinie separata
Tulburarile politice submineaza performantele fiscale in unele tari din estul Europei si din fosta Uniune Sovietica, iar cele mai vulnerabile sunt Romania, Ungaria si tarile baltice, a spus economistul sef al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, citat de Reuters.
Romania estimeaza ca va avea o crestere economica de 7% din produsul intern brut (PIB) in 2007, dar tulburarile din coalitia de guvernare au condus la suspendarea presedintelui Traian Basescu.
„Disciplina fiscala este adesea o provocare in situatiile in care intr-o tara exista conflicte politice acute. Cred ca Romania este un astfel de exemplu”, a spus Berglof.
Ritmul de crestere economica al tarilor in tranzitie din fosta Uniune Sovietica si din estul Europei se va tempera usor in 2007 fata de viteza record actuala, a spus economistul sef al BERD.
Referendumul poate accelera reformele
Victoria presedintelui suspendat Traian Basescu in cadrul referendumului pentru demiterea sa ar putea avea un impact pozitiv asupra economiei, pentru ca ar putea avea ca efect grabirea reformelor economice, a spus la randul sau analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila.
Piata financiara se astepta la acest rezultat, astfel incat, desi pozitiv, impactul rezultatului referendumului este redus, a mentionat Hancila.
„Victoria lui Traian Basescu si mai ales procentul cu care a castigat ar putea avea un efect pozitiv mai ales pe termen mediu, pentru ca ar putea grabi procesul de reforma. Basescu este vazut ca un reformator”, a declarat Hancila.
Estimarile institutiilor de sondare a opiniei publicate dupa inchiderea sectiilor de vot arata ca aproximativ 75% dintre cetatenii care s-au prezentat la urne au votat impotriva demiterii presedintelui suspendat Traian Basescu. Pe de alta parte, prezenta la vot a fost cea mai scazuta din ultimii ani, estimarile indicand o valoare de sub 50%.