- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Reforma sanatatii, „raul” necesar. Cum vor fi influentate clinicile private si asiguratorii

16 Jan, 00:03 • adrian.mihaltianu
Cu toate ca romanii nu sunt de acord cu reformarea sanatatii, ceea ce a condus la proteste in intreaga tara in ultimele zile, aceasta este inclusa in acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si ea trebuie aplicata. Insa, trebuie sa se ajunga la o forma finala, benefica atat pentru stat cat si pentru pacienti.
Reforma sanatatii, raul necesar. Cum vor fi influentate clinicile private si asiguratorii

Presedintele Traian Basescu
a cerut public premierului [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/peste-1-000-de-persoane-protesteaza-la-cotroceni-si-cer-demisia-presedintelui-foto-72698/]retragerea
proiectului Legii sanatatii[/url], el mentionand ca face acest lucru vazand ca
o mare parte din public si majoritatea celor din sistemul de sanatate nu vor
schimbarea acestuia. Astfel, ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a retras din
dezbaterea publica proiectul de lege privind organizarea si functionarea
sistemului sanitar din Romania, la solicitarea primului-ministru Emil Boc.

Totusi, nevoia de reforma in
sistemul de sanatate ramane reala. In acest caz, retragerea legii face ca acest
proces sa se ingreuneze si sa dureze mai mult. Probabil ca in perioada
urmatoare, [b]proiectul va fi revizuit[/b].

[b]Piata asigurarilor private
de sanatate, cat si piata serviciilor private de sanatate, vor depinde foarte
mult de reforma din sanatate[/b], care va avea un impact puternic. Vezi ce
asteptari au companiile de asigurari si clinicile private in acest an, in care
sistemul de sanatate ar trebui sa aiba o noua „imagine”.

Tiberiu Maier, vicepresedintele Signal Iduna, a mentionat pentru DailyBusiness.ro ca in 2012, evolutia pietei de asigurari de sanatate va fi influentata foarte mult de forma finala a legii sanatatii.

El considera ca [b]reforma din acest domeniu va genera o competitivitate crescuta[/b] intre furnizorii de servicii medicale, dar va oferi si un mediu de administrare mult mai eficient. Beneficiarii finali sunt pacientii, care vor avea acces la servicii medicale mai performante.

„Eliminarea monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) este principala solutie in reforma sanatatii si reprezinta o schimbare majora asteptata in 2012. [b]Statul nu va mai oferi toate serviciile medicale[/b], pacientul va constientiza mai mult ca trebuie sa aiba grija de sanatatea sa, sa investeasca in ea”, a declarat Theodor Alexandrescu, CEO-ul Alico Asigurari Romania.

„Optional, anumite servicii medicale vor fi achizitionate suplimentar de asigurati, iar serviciile medicale considerate de baza vor fi incluse intr-un pachet minim de servicii medicale. Se are in vedere incurajarea achizitionarii de asigurari suplimentare prin anumite facilitati fiscale”, a adaugat acesta.

Theodor Alexandrescu a explicat ca o parte din banii administrati de CNAS urmeaza sa fie administrati de case private de asigurari de sanatate. „Se va crea [b]un model similar cu cel al pensiilor private obligatorii[/b] (Pilon II), care va determina competitie intre furnizorii de asigurari de sanatate.

Seful Alico Asigurari a subliniat ca interventia sistemului privat in mecanismul decontarii ar insemna nu numai un transfer de fonduri dintr-un cont in altul, ci ar avea si un impact major asupra modului de evaluare a spitalelor, a medicilor, precum si in [i]fixarea bazelor de tarifare[/i] care vor putea fi stabilite luand in considerare riscul de morbiditate.

„Noua reforma in sanatate ar trebui sa ofere un [b]pachet minim de servicii medicale[/b] celor care nu-si permit asigurari voluntare de sanatate si care au venituri mai mici de 2.000 lei pe luna. Iar pentru populatia cu venituri de peste 2.000 lei, reforma ar trebui sa prevada conditii fiscale favorabile, astfel incat sa isi poata cumpara acest pachet minim. Toate aceste masuri au ca scop final cresterea calitatii actului medical pentru populatie si eficientizarea fluxului de bani”, a spus Alexandrescu.
[img=2444]Medlife[/img]

La randul sau,Vassilis Chaniotis, director general al centrul medical Medsana, se asteapca ca reforma din sanatate va determina [b]cresterea calitatii serviciilor medicale[/b] in beneficiul asiguratilor si va stimula dezvoltarea in continuare a pietei.

„Este benefic faptul ca a crescut presiunea pusa pe operatorii privati care trebuie sa furnizeze servicii de cea mai inalta calitate, sa aiba o oferta cat mai completa, sa aiba echipe medicale competente si dotari complexe, sa ofere cele mai bune solutii atat din punct de vedere al actului medical, cat si din punct de vedere financiar pentru fiecare caz in parte”, a spus Vassilis Chaniotis.

El considera ca introducerea asigurarilor private de sanatate va repozitiona sistemul privat in raport cu cel public, centrele medicale private urmand sa actioneze treptat complementar unitatilor sanitare de stat.

„De asemenea, pe termen mediu si lung este de asteptat ca [b]noile reglementari sa urmeze tendintele altor state europene[/b] si sa se puna mai mult accentul pe componenta de profilaxie, ca o politica publica de sanatate, generand astfel o schimbare benefica in sistemul medical romanesc axat in prezent mai mult pe tratament”, a zis oficialul Medsana.

Fady Chreih, directorul executiv al retelei de clinici private Regina Maria, a mentionat ca o noua lege a sanatatii are un impact puternic asupra intregii piete medicale din Romania.

„Schimbarile vedem ca se doresc a fi fundamentale, structurale. Sistemul de stat va fi cel mai puternic impactat pentru ca e 100% dependent. Cu siguranta, incurajarea unui sistem privat de sanatate, in coexistenta cu cel de stat, ne favorizeaza. Dar, aceasta propunere de lege este o privatizare a sistemului de sanatate romanesc, demers ce nu stim cum se va finaliza”, a declarat Fady Chreih.

Robert Chitan, directorul de promovare-dezvoltare Gral Medical, considera ca atunci cand se va finaliza legea sanatatii, acesta [b]trebuie sa respecte cateva principii[/b]: noile firme de asigurari trebuie sa contracteze cu cati mai multi operatori de servicii medicale de pe piata; asigurarea unui pachet minimal de servicii sa nu plece de la premisa costurilor reduse deoarece se va pierde calitatea actului medical; serviciile medicale minimale sa fie cuprinse intre un minim si un maxim pentru a fi decontate si nu de la o suma fixa; legea sa nu permita asiguratorilor premisele pentru concurenta neloiala (firmele de asigurari sa nu isi creeze propriile companii de servicii medicale catre care sa se dirijeze banii).

La randul sau, Mihai Marcu, presedinte MedLife, este de parere ca mai este de lucru la noua lege a sanatatiisi inca o multime de lucruri de clarificat referitor la aceasta reforma a sanatatii.

„In ceea ce priveste asigurarile de sanatate, suntem constienti ca dupa promulgarea legii, mai sunt inca de aprobat cateva sute de mii de pagini cu norme metodologice, aprobari, criterii de eligibilitate, etc”, a spus Marcu.

[b]Cat a valorat piata serviciilor medicale private in 2011[/b]

Jucatorii din piata au pareri diferite in ceea ce priveste valoarea pietei serviciilor medicale private in 2011. Astfel, estimarile lor variaza intre 360 si 600 de milioane de euro.
[img=2443]Piata[/img]

„In 2011 piata serviciilor medicale a stagnat, situandu-se in jurul valorii de [b]500 milioane de euro[/b]. Piata abonamentelor este o piata care a scazut in ultimul timp sau in cel mai bun caz a stagnat, pe fondul contextului economic nevavorabil care a condus la inchiderea multor companii, dar si a reducerii numarului de angajati in cazul companiilor active”, a declarat Mihai Marcu, presedinte MedLife.

In acelasi timp, oficialii lantului de clinici Regina Maria estimam ca piata serviciilor medicale private a ajuns in 2011 la o valoare de [b]360-400 de milioane de euro[/b].

Mai optimist este Robert Chitan, directorul de promovare-dezvoltare Gral Medical, care considera ca piata serviciilor medicale private a depasit [b]600 milioane de euro[/b] in 2011.

„Piata abonanamentelor este in stagnare sau chiar in usoara scadere de 2 ani de zile deoarece valoarea dominanta este data de contractele corporate. In prezent acest produs este un produs fara posibilitati de dezvoltare, iar acest lucru este confirmat de valoarea pietei abonamentelor care nu depaseste 50 mil. euro de ceva vreme”, a spus Chitan.

Totodata, Vassilis Chaniotis, director general al centrul medical Medsana, estimeaza piata la [b]400-450 de milioane de euro[/b].

„Probabil ca in 2012 se va inregistra o crestere de maxim doua cifre, ponderea sectorului privat urmand sa creasca odata cu reforma sistemului medical. Daca reforma sistemului sanitar va inregistra progrese si daca vom avea o crestere a puterii de cumparare a populatiei, estimez ca, pe masura ce piata evolueaza, serviciile medicale private vor avea o pondere de aproximativ 30% din totalul serviciilor medicale accesate de populatie si ca se va pune accentul mai mult pe serviciile profilactice, care reprezinta un pilon important al abonamentelor de sanatate”, a precizat Vassilis Chaniotis.

El a adaugat ca piata abonamentelor oferite de companii angajatilor lor, estimata in 2010 la 60-65 de milioane de euro, a inregistrat in 2011 o scadere cauzata de situatia economica care a determinat in majoritatea industriilor o diminuare a serviciilor medicale oferite prin abonamente angajatilor. 

Principala diferenta dintre abonamentele la clinicile private si asigurarile de sanatate consta in faptul ca cea din urma acopera si cheltuielile de spitalizare pentru pacient, in timp ce abonamentele sunt destinate accesarii serviciilor medicale ale clinicilor respective, in general de preventie.

Abonamentele pun accentul pe servicii prespitalicesti in clinici, cum ar fi analizele uzuale, consultatiile generale si de specialitate, investigatiile paraclinice, in timp ce in cazul asigurarilor este acoperit riscul de imbolnavire. Ele nu acopera costul ingrijirilor medicale primite in cadrul unui spital.

In acelasi timp, asigurarile de sanatate acopera o gama larga de servicii medicale, de la proceduri ambulatorii, investigatii, analize, pana la proceduri intraspitalicesti si nastere. Asigurarile pot fi accesate in mai multe clinici si spitale din tara sau strainatate, in functie de pachetul ales.

Premierul Emil Boc a anuntat ca in coalitie se va
discuta, luni, despre [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/boc-discuta-luni-in-coalitie-despre-o-noua-lege-a-sanatatii-fara-desfiintarea-smurd-72735/]elaborarea
unui nou proiect de lege privind sistemul de sanatate[/url], care nu va impune
desfiintarea SMURD sau privatizarea sistemului de urgenta.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat cine a realizat-o
Scandal la Coca-Cola! Reclama de Crăciun din 2024, distrusă de furia publicului după ce s-a aflat ...
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Bani de stat pentru români. Cine primeşte 2.300 de lei direct pe card de la 2 decembrie 2024
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt în pericol
Concedieri masive la o firmă cu mii de angajaţi în România. Peste 5.500 de locuri de muncă sunt ...
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Ursula von der Leyen aduce vestea mult așteptată: România, aproape de aderarea la spațiul Schengen
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Pericol pentru UE. Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
ANAF avertizează: Mesajele false care îți pot pune în pericol datele personale!
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Aurul strălucește la maxim istoric. Prețul atinge un nou record mondial
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Elevii din România care vor primi 1100 lei. Condițiile pe care trebuie să le indeplinească
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Problemele pieței de mașini electrice se adâncesc, atât în România, cât și la nivel global
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă salariile
Ce domenii ar putea fi vizate de măsurile fiscale din 2025. Mulți angajați, în pericol să le scadă ...
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Unde lucrează românii care au economii de peste 100.000 de euro
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Totul despre ”fondul de urgență”. Cum să pui deoparte 20 la sută din ce câștigi
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
Prada face investiții de zeci de milioane de euro în România. A deschis a doua fabrică
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți afectați
ANPC, în război cu una dintre cele mai mari bănci multinaționale din România. 90.000 de clienți ...
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele zgurii” după retragere
Rafael Nadal, maşină de bani pentru sponsori. Case de lux 200 de milioane de euro, girate de „regele ...
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor
Se dau bani de la stat! Vor intra direct pe cardurile românilor