- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Reinert estimeaza livrari de 20 mil. euro catre lanturile de retail in 2007

06 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de mezeluri german H&E Reinert estimeaza pentru 2007 vanzari de 5-6 mii de tone de mezeluri si o cifra de afaceri de 17-20 mil. euro pe piata locala, potrivit directorului general al companiei, Ovidiu Bocaniciu.
Reinert estimeaza livrari de 20 mil. euro catre lanturile de retail in 2007

H&E Reinert a inceput luni distributia catre clientii traditionali din Romania (supermarketurile de cartier), urmand ca pana la inceputul lunii martie sa patrunda si in marile lanturi de retail.

„Prima livrare s-a facut astazi, de catre compania Whiteland, si in circa o saptamana vom fi prezenti in toata tara. Cu marii retaileri – Metro, Carrefour, Cora, Real etc – suntem inca in negocieri dar preconizam ca vom avea o prezenta pe rafturile acestora la inceputul lunii martie” a declarat pentru Daily Business, Ovidiu Bocaniciu, directorul general al companiei.

Colaborarea cu Whiteland le va asigura germanilor distributia nationala, piata romaneasca fiind principalul focus al companiei germane.

[quote=Ovidiu Bocaniciu, director general H&E Reinert]Vrem sa ajungem intre primii cinci producatori de mezeluri din Romania si sa avem o cota de piata de 8-10% pana in 2009[/quote]

„Vom merge pe tot ceea ce inseamna retail, traditional sau modern. Chiar daca piata se muta catre retelele internationale de key-account, magazinele traditionale nu vor disparea”, este de parere Bocaniciu.

Astfel, distributia companiei va fi orientata in proportie de 60% catre retailul traditional si 40% catre retailerii internationali.

„Vrem sa ajungem intre primii cinci producatori de mezeluri din Romania si sa avem o cota de piata de 8-10% pana in 2009”, mai spune el. In prezent, piata produselor din carne se situeaza in jurul valorii de 800 mil. euro (comparativ cu 600 mil. euro in 2005), iar cresterile pentru anii urmatori vor fi de circa 10% pe an, estimeaza managerul Reinert din Romania.

Reinert produce la Brasov mezeluri traditionale romanesti, dar si specialitati germane, toate sub brandul Reinert. Produsele comercializate in prezent sunt fierte si afumate (si sunt din gama premium si standard) dar si crud-uscate, care se incadreaza numai in gama premium.Capacitatea de productie a fabricii este de 12.500 de tone pe an. In prezent, in fabrica de la Feldioara lucreaza 70 de angajati.

Reinert a finalizat in luna decembrie 2006 o investitie greenfiled de 17 mil. euro langa Brasov, la Feldioara. Reinert este prima companie straina care a decis sa deruleze o investitie greenfield in domeniul procesarii carnii.

Centrul de procesare a carnii de la Brasov reprezinta prima investitie a companiei Reinert in afara Germaniei. H&E Romania va folosi atat materie prima autohtona, in special ingrediente si carne proaspata, cat si din import: carne congelata si transata.

Criteriile care au dus la aceasta constructie din Romania au fost potentialul ridicat in domeniul agriculturii si deschiderii romanilor fata de industria carnurilor si mezelurilor, spunea la conferinta de lansare a societatii in tara noastra, H. E. Reinert, presedintele companiei germane. El a precizat ca piata locala are un potential mare de crestere datorita consumului redus fata de alte state membre de UE. Consumul oficial de 10 kg pe cap de locuitor, dersi in crestere cu 4-7% pe an, este cu mult mai mic decat in cazul altor tari europene.

Fabrica de la Brasov va produce initial doar pentru piata autohtona. Gama de produse va cuprinde atat mezeluri tipic germane din categoria delicatese, cat si produse adaptate gusturilor romanilor, traditionale. Fabrica de la Brasov, construita modular, permite dublarea capacitatii in doar 4-6 luni, pana la o capacitate de 25.000 de tone de produse din carne pe an in faza finala. „Daca piata o va cere, vom demara aceasta investitie si vom si exporta” mai spune Bocaniciu.

Reinert va concura pe piata mezelurilor cu CrisTim, Aldis, Caroli si Campofrio

Pe piata locala, compania va concura cu producatori precum CrisTim, Aldis, Caroli, Angst sau Campofrio. Piata este dominata de afaceri de familie, singurele companii multinationale prezente fiind Tabco-Campofrio si Smithfield, care au cumparat fabrici, respectiv, active de la stat.

Potrivit principalilor jucatori din piata, consumul actual de carne si produse din carne de porc depaseste 300.000 de tone pe an, ceea ce reprezinta o patrime din media de consum europeana. Importurile de carne de porc acopera mai mult de 60% din consumul individual, doar 40% fiind rezultatul productiei si procesarii interne. In acest context, potentialul de crestere este extrem de mare.

Primii care au remarcat acest lucru au fost reprezentantii Smithfield, liderul mondial in domeniu, care a preluat activele combinatului de crestere a porcilor Comtim Timisoara anuntand investitii de peste 850 de milioane de dolari.

H&E Reinert are in componenta cinci fabrici in Germania cu peste 1.300 de angajati si un rulaj anual de 300 mil. euro. Grupul german Reinert se situeaza pe locul trei in Germania si in topul primelor 10 companii din Europa pe piata de profil. H&E Reinert reprezinta o afacere de familie cu o bogata tradiþie In Germania (peste 75 de ani), aflata acum la a treia generaþie.

Progresul catre statutul de companie operaþionala pe plan internaþional s-a produs In anul 1969, odata cu lansarea Salamului de Vara – un produs ce avea sa devina unul dintre cele mai cunoscute brand-uri Reinert ºi sa poziþioneze H&E Reinert printre cei mai importanþi producatori de mezeluri premium chiar ºi dincolo de graniþele Westphaliei ºi ale Germaniei. Astazi, H&E Reinert numara peste 1.000 de angajaþi care produc mezeluri In 5 fabrici de mezeluri din Germania. In prezent, gama de mezeluri Reinert cuprinde peste 150 de produse variate.