- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Remes: Romania va avea o strategie antiseceta in maxim 3 luni

26 Jul, 08:04 • Redactia DailyBusiness
Romania va avea o strategie nationala antiseceta in maxim 3 luni, bugetul alocat proiectului fiind de aproape 1 mil. euro.
Remes: Romania va avea o strategie antiseceta in maxim 3 luni

Planul de masuri va include, printre altele, un program de impaduriri la nivel national si identificare a unor noi surse de apa, pentru a combate efectele desertificarii, conform NewsIn.

Guvernul a alocat Ministerului Agriculturii in total 3 milioane de lei (962.000 euro) pentru intocmirea unui plan de masuri antiseceta, in aceasta suma fiind inclus atat costul elaborarii Strategiei antiseceta, cat si al Planului national de actiune pentru combaterea degradarii terenurilor, a secetei si desertificarii.

Potrivit Programului de masuri, aprobat miercuri de Guvern, strategia antiseceta va urmari protectia resurselor de apa, sol, a ecosistemelor, realizarea unor noi acumulari de apa, reconstructia zonelor deteriorate de seceta si implicarea populatiei pentru punerea in practica a acestor masuri. In scopul realizarii strategiei antiseceta vor fi intocmite, printre altele, harti de risc la seceta, inventarul amenajarilor de irigatii, dar si studii tehnice, de mediu si financiare.

In elaborarea strategiei vor fi implicati si furnizorii de apa, alaturi de ministere, universitati, institute de cercetare sau ONG-uri.
Strategia antiseceta va fi prezentata de ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, in maximum trei luni.

Seceta – vinovati sunt cei care au taiat padurile

Majoritatea romanilor ca vinovati pentru seceta care afecteaza Romania in acest an sunt cei care au taiat padurile.

Potrivit unui sondaj Gallup, efectuat la comanda Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, 74% dintre persoanele intervievate considera ca seceta din acest an din Romania este foarte grava, 20% – grava, 3% – la fel de grava ca in alte veri, 0,1% – putin grava iar 0,4% – foarte putin grava.

Intrebati care autoritate ar trebui sa ia cele mai multe masuri pentru combaterea efectelor secetei, majoritatea respondentilor arata spre Guvern (43%), 16% au indicat autoritatile locale, 8% – Ministerul Agriculturii. Doar 5% dintre respondenti considera ca intreaga populatie ar trebui sa se implice in combaterea efectelor secetei, iar 4% dintre acestia l-au mentionat chiar pe Dumnezeu.

In ceea ce priveste persoanele care se fac vinovate de seceta din Romania, 36% dintre respondenti i-au indicat pe cei care au taiat padurile, 21% – guvernantii care nu au intretinut sistemul de irigatii dupa 1990, iar cate 3% au nominalizat guvernul actual, respectiv autoritatile locale care nu au luat masuri de economisire a apei.

Majoritatea celor intervievati – 65% – a spus ca nu este de acord cu restrictionarea consumului de apa in timpul secetei, numai 30% fiind de acord cu aceasta masura.

Sondajul a fost realizat de Gallup in luna iulie, pe un esantion de 1151 de persoane cu varste de peste 18 ani.

Urmărește Daily Business pe Google News