- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Repere financiare in 2008: intarirea leului, scaderea deficitelor si poate atingerea tintei inflatiei

07 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Vestea buna a anului financiar 2008 ar putea fi scaderea deficitelor ca pondere din PIB, ceea ce ar atrage dupa sine atat aprecierea leului, cat si diminuarea cresterii preturilor pe parcursul anului viitor, considera analistii chestionati de catre DailyBusiness.
Repere financiare in 2008: intarirea leului, scaderea deficitelor si poate atingerea tintei inflatiei

In ansamblu, analistii anticipeaza ca 2008 va fi un an mai bun ca 2007.

Consumul in exces care a condus in 2007 la cresterea importurilor, pe fondul unor exporturi in scadere, a fost principala cauza a adancirii deficitului extern, preconizat la un nivel de 14% din produsul intern brut (PIB) in 2007. Deficitul indica faptul ca Romania se imprumuta din exterior mai mult decat este capabila sa produca.

Amplificarea deficitului de cont curent, aprinderea inflatiei si performantele economice slabe s-au reflectat in scaderea valorii monedei nationale in 2007, devenita neinteresanta si considerata drept activ riscant de speculatori.

Pentru 2008, analistii financiari mizeaza insa pe scaderea deficitului extern, raportat la PIB, fata de nivelul din 2007. „Ca pondere in PIB, este de asteptat ca la finele anului 2008 deficitul de cont curent sa fie inferior celui din 2007”, anticipeaza Ciprian Dascalu, trader Millennium Bank Romania.

Melania Hancila, analist in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), pariaza la randul sau pe incetinirea cresterii deficitului extern, pe fondul scaderii diferentei dintre exporturi si importuri, a deprecierii leului si a fondurilor mari trimise de romanii din strainatate.

„Pe termen mediu, cred ca Romania va reusi sa-si ridice competitivitatea externa, datorita investitiilor din ultimii ani in tehnologie, precum si schimbarii structurii exporturilor, in favoarea bunurilor cu valoare adaugata mai ridicata”, anticipeaza Hancila.

Sub semnul intrebarii ramane insa nivelul deficitului bugetar, ce ar putea fi peste asteptari, in conditiile in care cheltuielile bugetare este de asteptat sa fie mai mari decat anticiparile, in 2008, an electoral. „Deficitul bugetar ar putea fi superior celui realizat in 2007 datorita cheltuielilor aferente unui an electoral”, crede Dascalu.

Un leu mai puternic, de-abia dupa jumatatea anului viitor

Leul va intra pe apreciere abia in a doua jumatate a anului, cand se asteapta ca sentimentul investitorilor straini asupra pietei locale sa devina unul pozitiv, in special ca urmare a scaderii deficitelor.

Analistii financiari mizeaza pe mentinerea crizei la nivelul pietei financiare americane in 2008, la un nivel cel putin la fel de amplu ca in 2007, ceea ce va avea ca rezultat mentinerea presiunii de depreciere fata de leu, venita din exterior.

Melania Hancila estimeaza ca moneda nationala „va fi penalizata si in 2008 pentru deficitul ridicat de cont curent, si va simti si in 2008 aversiunea investitorilor straini fata de economiile emergente”. Conform acesteia, leul va intra pe trend de apreciere abia in trimestrul 3 al anului viitor, urmand sa inchida 2008 in jurul valorii de 3,4 lei/euro. Cursul mediu urmeaza sa fie in anul viitor mai ridicat decat in 2007, cand a fost de 3,33 lei/euro.

Ciprian Dascalu anticipeaza un curs de deschidere pentru leu in raport cu euro de 3,55 lei/euro in 2008, prevazand pentru primele luni ale anului o corectie a monedei nationale pana la 3,7 lei/euro. Dupa atingerea acestui maxim, leul ar reintra insa pe trend de apreciere.

Ionut Dumitru, sef al departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, mizeaza pe o medie anuala a cursului leu/euro in jurul nivelului de 3,5: „Fata de 2007 vom avea de-a face cu o depreciere a leului, pana la 3,5 lei/euro, cat prognozam pentru 2008”.

Tinta inflatiei, greu de atins

In privinta atingerii tintei de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pe anul viitor (3,8% plus minus un punct procentual), parerile analistilor sunt impartite. Unii dintre acestia anticipeaza ratarea tintei, pe fondul deprecierii leului si a unei reactii de politica monetara tardive a BNR, in raport cu conditiile pietei, dar si a relaxarii inevitabile a politicii fiscale, avand in vedere ca 2008 va fi an electoral.

„Anticipez ratarea tintei de inflatie pentru 2008, ca urmare a unui leu mai slab, unei reactii intarziate de politica monetara, ceea ce a scapat deja de sub control inflatia de baza si a slabit ancorarea anticipatiilor inflationiste, a unei politici fiscale planificate a fi mai laxe (cu posibile derapaje intr-un an electoral) si a mentinerii unui decalaj important intre cresterile de salarii in termeni reali si sporul de productivitate”, spune Dascalu.

In schimb, Dumitru mizeaza pe atingerea tintei de inflatie anul viitor „cu conditia ca 2008 sa fie un an agricol bun, (asa incat agricultura sa nu mai aiba un aport negativ atat de mare in inflatie, ca in 2007 – n.r.)”. Seful de departament de la Raiffeisen Bank Romania anticipeaza insa ca inflatia anului viitor va fi aproape de nivelul superior al tintei bancii centrale, respectiv 4,8%.

Pentru atingerea tintei, este nevoie ca „BNR sa intareasca politica monetara (in special prin majorarea dobanzii de referinta) corespunzator presiunilor inflationiste, inflatia depinzand si de politica fiscala, de nivelul preturilor volatile si ale combustibililor, si de evolutia leului”, spune Hancila. Daca aceste conditii vor fi indeplinite, am putea vedea o inflatie pe 2008 la o valoare apropiata de nivelul superior al tintei, de 4,8%, anticipeaza aceasta.

Consum in scadere in 2008

BNR mizeaza pentru 2008 pe reducerea consumului, ce ar avea ca urmare atenuarea deficitului comercial si, implicit, a celui de cont curent, anticiparile analistilor fiind similare celor ale bancii centrale.

„Cred ca mentinerea ritmului actual de crestere a consumului este nesustenabil pe termen mediu si va decelera incepand cu 2008, datorita cresterii gradului de indatorare al populatiei, precum si datorita unei posibile incetiniri a dinamicii cresterilor salariale”, estimeaza Melania Hancila.

Traderul Millenium Bank Romania considera ca starea de saturare aparuta la nivelul pietei va conduce in 2008 la scaderea consumului. „Este de asteptat insa ca temperarea consumului privat sa fie intr-o anumita masura compensata de intensificarea consumului public”, anticipeaza Dascalu.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate face gratuit
Cât costă vaccinul anti-HPV în România și câte doze se fac. Iată până la ce vârstă se poate ...
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion pe toate planurile
Zodia care se va „prăbuși” după Luna Nouă din 1 noiembrie 2024. Va fi urmărită de ghinion ...
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Când se pun anvelopele de iarnă și cât costă. Experții nu recomandă cauciucrile all season
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă