- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Republicanii si democratii americani au ajuns la o intelegere, dupa ce au dat fiori intregii lumi

01 Aug, 00:07 • traian.badulescu
Soarta economiei globale a atarnat de un fir de ata. O decizie nefavorabila a Congresului american bazata pe neintelegerile dintre republicani si democrati ar fi putut provoca o noua "furtuna" financiara, cu efecte uriase si in alte tari, inclusiv Romania. In ultimul ceas, liderii celor doua partide au ajuns la o intelegere.
Republicanii si democratii americani au ajuns la o intelegere, dupa ce au dat fiori intregii lumi

Presa internationala titreaza ca  plafonul datoriei va fi ridicat cu minim
2.100 miliarde, citand surse din piata.

Pe 2 august expira termenul limita pana la care Congresul american trebuie sa majoreze plafonul de indatorare, astfel incat SUA sa nu intre in incapacitate de plata. Daca Congresul nu va vota majorarea plafonului datoriei publice de la nivelul actual de 14.300 de miliarde de dolari (exact cat este valoarea PIB), atunci banca centrala a SUA, Fed, va incepe sa plateasca mai intai datoriile statului catre investitori, fiind astfel posibil ca Statele Unite sa ajunga in imposibilitatea de a plati pensiile si salariile.

Dupa negocierile din acest week-end, insa, democratii si republicanii se pare ca au ajuns la un consens. [url=http://www.guardian.co.uk/world/2011/aug/01/us-debt-crisis-deal-reached-obama]Presedintele Barack Obama a anuntat ca s-a ajuns la un acord[/url], iar in urmatoarele zile proiectul va fi votat.

Analistii din Romania au fost destul de increzatori in faptul ca se va ajunge la o intelegere, mai ales in contextul in care o decizie nefavorabila ar fi afectat puternic si Romania.

„Se va ajunge la o intelegere. In caz contrar, lucrurile vor fi foarte dificile si pentru noi. Perceptia investitorilor asupra riscului se va schimba, iar acestia vor fi mult mai reticenti”, a declarat, vineri, analistul economic Matei Paun.

Potrivit acestuia, o posibila intrare a SUA in incetare de plati va afecta accesul la capital si cresterea solida a economiei globale. In plus, si pietele monetare si de capital ar avea de suferit, a mai spus Paun.

El a mentionat ca daca SUA intra in incapacitate de plata va creste sicostul cu finantarea externa a Romaniei.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, considera ca trebuie sa privim cu mai mult optimism spre America. ” A fost un joc politic, problemele economice au fost lasate deoparte”, a spus Vasilescu.

El este sigur ca daca SUA intra in incetare de plati se va ajunge la o noua recesiune, care va fi contagioasa. Astfel, „Romania va avea din nou recesiune de import”, potrivit lui Vasilescu.

Discutiile din ultimele saptamani dintre republicani si democrati si posibilitatea ca SUA sa intre in incetare de plati a dat trepidatii intregii lumi.

Anterior intelegerii anuntate luni, Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton, a afirmat ca dolarul si titlurile Trezoreriei SUA nu mai pot fi considerate plasamente sigure. In schimb, pietele emergente sunt acum mult mai sigure, potrivit lui Mobius.

Consilierul guvernatorului BNR, intrebat daca acest lucru va redirectiona mai multe investitii in Romania, a spus ca „sa nu ne facem iluzii. America ramane cea mai sigura tara din lume„.

Americanul Bryan Jardine, avocat partener in cadrul Wolf Theiss Romania spune legat de acordul dintre liderii republicani si democrati ca ii da o senzatie de deja-vu.

„Am senzatia de deja-vu. Acelasi lucru s-a intamplat si in aprilie, cand au ajuns la o intelegere cu 2 ore inainte de dead-line”, a spus Jardine, prezent la Washington in acea perioada.

Acesta apreciaza daca nu se va ajunge la un acord in Congresul american, atunci efectele vor fi de 100 de ori mai mari decat in cazul falimentului Lehman Brothers.

In scenariul unei blocari, chiar si temporare, a platilor in contul datoriei publice a SUA, pietele de actiuni din intreaga lume ar avea de suferit, spun si analistii de la X-Trade Brokers.

Fed ar putea lua din nou in considerare pornirea tiparnitei pentru a atenua socul blocarii finantarii pentru proiectele publice si sistemele de sanatate si asigurari sociale.  Valul de aversiune la risc ar atinge cel mai probabil si monedele din regiunea centrala si est-europeana.

Leul, desi vazut ceva mai bine prin prisma procesului de imbunatatire fiscala, ar urma cel mai probabil tendinta principala de scadere a valutelor din regiune, potrivit X-Trade Brokers.

Urmărește Daily Business pe Google News