Astfel, ANAF va prelua activitatea aparatului central al ANV, birourilor vamale de frontiera si de interior, precum si activitatea Comisariatului General al Garzii Financiare, potrivit unui proiect de ordonanta de urgent, citat de Mediafax.
Referitor la personalul care va forma noua structura, proiectul precizeaza doar ca acesta se va incadra in limita numarului de posturi aprobate pentru aparatul propriu al ANAF, fara sa mentioneze numarul angajatilor care vor fi disponibilizati.
„Incetarea raporturilor de serviciu sau de munca ale personalului se va face cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare”, se arata in proiect.
Organizarea, functionarea si atributiile ANAF si a unitatilor sale subordonate vor fi reglementate prin hotarare a Guvernului, care va fi emisa in maxim 45 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.
Directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, institutii cu personalitate juridica organizate in subordinea ANAF si a Ministerului Finantelor Publice, vor fi reorganizate ca unitati subordonate denumite directii de administrare fiscala judetene si a municipiului Bucuresti.
Acestea vor prelua activitatea directiilor regionale pentru accize si operatiuni vamale si a directiilor judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiunile vamale din cadrul ANV, cu exceptia birourilor vamale de frontiera si de interior.
In urma restructurarii, personalul va purta in timpul serviciului uniforma, insemne distinctive, ecusoane si, dupa caz, armament si alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de autoaparare, protectie si comunicare, care vor fi atribuite gratuit.
In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, vor fi infiintate 8 directii de administrare fiscala regionale, care vor avea rolul de structuri teritoriale ale ANAF in subordinea Ministerului Finantelor.
Potrivit Guvernului, restructurarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala este necesara pentru a consolida cadrul legal privind lupa impotriva evaziunii fiscale, pentru a elimina paralelismele si evaluarea fiscala diferita sau chiar contrara a aceleiasi operatiuni economice.