Rețetă de gogoși mănăstirești. Gogoșile mănăstirești sunt diferite de cele clasice, pentru că, pe lângă făină și ingredientele obișnuite, măicuțele folosesc un ingredient secret care le oferă o textură diferită.
Ingrediente
500 g făină,
200 ml apă caldă,
100 ml lapte vegetal (preferabil lapte de soia sau migdale),
50 g zahăr,
30 g drojdie proaspătă (sau 10 g drojdie uscată),
coajă rasă de lămâie sau portocală (opțional),
o linguriță de esență de vanilie sau esență de lămâie (opțional),
un praf de sare,
ulei pentru prăjit și zahăr pudră pentru decor (opțional).
Citește și: Buna Vestire 2025. File de biban cu glazură de muștar – o rețetă delicioasă pentru zilele cu dezlegare la peșteMod de preparare
Într-un castron de dimensiuni mai mari se pune drojdia la dizolvat în apă caldă și se lasă preț de 5 – 10 minute. Când drojdia începe să se activeze, se adaugă laptele vegetal și zahărul și se amestecă bine până când zahărul s-a dizolvat și apoi se adaugă ușor făina. Se amestecă totul până se încorporează, la final obținând un aluat omogen, scrie click.ro.
Se poate adăuga coajă rasă de lămâie sau de portocală, dar și esență de vanilie sau de lămâie, pentru o aromă deosebită.
După frământarea aluatului, se lasă la dospit, dar nu înainet de a acoperi castronul cu folie de plastic sau un prosop curat de bucătărie. Aluatul trebuie să fie lăsat la dospit preț de 1-2 ore, chiar și mai mult, în funcție de cât de cald este locul în care stă. Când și-a dublat volumul vei știi că e gata de format gogoși și puse la prăjit.
Citește și: Clătite gustoase fără ouă și lapte! Rețeta simplă și delicioasă care îți va cuceri papilele gustative!