Forintul unguresc, coroana ceheasca si zlotul polonez au scazut puternic de la inceputul acestei luni, in special in ultimele zile, dupa evenimentele neplacute care au avut loc in sistemele financiare din Grecia si Austria, tari cu sectoare bancare cu larga expunere in regiune, noteaza ziarul american.
Scaderea euro contribuie partial la aceste miscari, presiunile din sectorul bancar nefiind singurul factor care determina deprecierea monedelor.
Riscurile bancare au revenit in atentie dupa o perioada lunga de optimism, care a innabusit aceste probleme.
„Inca nu putem exclude posibilitatea unei retrageri abrupte de capital din regiune”, a aratat Gillian Edgeworth, analistul Deutsche Bank.
Bancile din Grecia, care au devenit dependente de masurile de lichiditate exceptionala introduse de Banca Centrala Europeana (BCE), detin cote de piata de 29% in Bulgaria, respectiv 16% in Romania si Serbia, aminteste Edgeworth.
In mod normal, situatia nu ar ridica probleme, insa BCE incepe deja sa „stranga cureaua creditului”, iar efectele crizei financiare au determinat agentiile de rating sa retrogradeze datoriile de stat ale Greciei.
„Nu putem exclude ca retragerile de capital accelereaza pe masura ce BCE elimina treptat instrumentele speciale de lichiditate, in special daca investitiile straine in obligatiuni de stat emise de Grecia vor incetini, determinand guvernul elen sa apeleze la banci pentru finantare”, anticipeaza analistul Gillian Edgeworth.
Pe de alta parte, Austria a nationalizat luni a sasea banca pe plan local, Hypo Group Alpe Adria, pentru a evita falimentul acesteia. Masura luata de autoritatile de la Viena a subliniat vulnerabilitatile persistente din sistemul bancar austriac, determinate in mare masura, potrivit analistilor, de expunerea institutiilor de credit din Austria pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est.
Expunerea bancilor austriece in Europa emergenta este echivalenta cu 70% din produsul intern brut (PIB) al Austriei, iar 16% din activele bancare din acesta tara sunt expuse pe Europa de Est, cel mai ridicat nivel din zona euro.
Astfel, dificultatile din sistemul bancar austriac ar putea afecta capacitatea bancilor de a investi in regiune. Aparitia unor conditii mai dificile de creditare pare inevitabila, cu efecte asupra perspectivelor de relansare economica din Europa de Est, potrivit unei analize a Capital Economics.
Euro s-a depreciat joi cu 1% fata de dolar, cursul coborand la 1,4369 dolari/euro.