- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Reuters: Guvernul roman pierde lupta pentru limitarea costurilor de imprumut

22 Jul, 14:41 • Redactia DailyBusiness
Guvernul roman pierde lupta pentru limitarea costurilor de imprumut si risca sa fie nevoit sa plateasca pe viitor investitorilor si mai multi bani, daca nu accepta discount-urile impuse acum de acestia pentru a cumpara obligatiunile, potrivit unei analize Reuters.
Reuters: Guvernul roman pierde lupta pentru limitarea costurilor de imprumut

Autoritatile s-au chinuit sa vanda obligatiuni la randamente considerate acceptabile de catre oficialitati si au refuzat sa depaseasca pragul de 7%, insa yield-urile au sanse mai mari sa creasca decat sa scada, din cauza masurilor de austeritate care impiedica relansarea economica, dar si a guvernului instabil, scrie agentia de presa, conform Mediafax.

Potrivit calculelor Reuters, Romania trebuie sa se imprumute de 19 miliarde de lei pana la sfarsitul acestui an, daca transele de la FMI continua sa fie aprobate, iar titlurile de trezorerie in euro scadente in noiembrie sunt refinantate.

Ministerul Finantelor a vandut pana acum, in luna iulie, obligatiuni de numai 982 milioane de lei, din cele 4,65 miliarde de lei planificate, toate operatiunile avand o maturitate de cel mult un an.

„Intreg apetitul pentru active riscante va scadea. Mediul general de finantare va deveni cu mult mai dificil”, avertizeaza economistul Neil Shearing de la Capital Economics, Londra.

Ministerul Finantelor a anuntat ca spera sa stranga bani din emisiuni de obligatiuni denominate in euro pe piata locala, inclusiv una programata pentru saptamana viitoare, dar si sa apeleze la pietele internationale de capital, noteaza Reuters, adaugand insa ca guvernantii nu au dat detalii privind nevoile de finantare din a doua jumatate a anului.

„Nevoile de finantare cresc, iar finantarea denominata in euro de pe piata locala ar putea fi o diversificare buna”, apreciaza Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit.

Economistii estimeaza ca rezervele de cash ale guvernului pot acoperi nevoile pentru maximum una-doua luni, insa statul nu este in pericol de a nu-si putea onora obligatiile si are mai multe solutii posibile la dispozitie, pe langa plata unor randamente mai ridicate, scrie agentia de presa.

Obligatiunile de 1,4 miliarde euro cu maturitatea in noiembrie erau un motiv de ingrijorare, insa analistii considera ca Guvernul a demonstrat ca poate acoperi aceasta scadenta printr-un club loan pe termen scurt sau prin acorduri bilaterale cu bancile locale.

Insa, in timp ce aceste optiuni acopera necesarul imediat de finantare, problema reala este doar amanata.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, considera ca Bucurestiul poate opta pentru intarzierea platilor, spre exemplu rambursarile de TVA catre firme – o greseala structurala care sugruma fluxul de numerar – atata timp cat continua sa plateasca salariile si pensiile din sectorul public.

„Trebuie sa atraga lichiditate cat de repede pot, chiar si platind randamente mai mari. Altfel, vor fi fortati sa plateasca yield-uri mult mai mari decat acum, atragand in acelasi timp aproape nimic”, a aratat el.

Solutia de a plati pur si simplu dobanzi mai mari pentru a vinde obligatiuni guvernamentale ramane, de departe, cea mai buna optiune aflata la dispozitia guvernului, mai ales din moment ce bancile ar accepta randamente de 7,7-7,8% pentru datorii pe un an, spune Chidesciuc.

Aceste niveluri sunt inca scazute comparativ cu costurile de indatorare din ultima parte a anului trecut, cand Romania platea si peste 10%, in urma inghetarii acordului cu FMI.

Guvernul trebuie sa ramana si in gratiile FMI, in special dupa ce institutia s-a retras saptamana trecuta din discutiile cu autoritatile ungare.

Solutia finala, „de panica”, la care poate apela in ultima instanta Bucurestiul este sa ceara mai multi bani de la FMI, potrivit analistilor.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă plăți prin Revolut
Românii trebuie să se ferească de o nouă metodă de fraudă bancară! Cum sunt păcăliți să facă ...
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani ...
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă la frig până în luna martie”
În orașul lui Ciolacu, în parcuri și în spațiile verzi, s-a plantat varză în loc de flori: „Rezistă ...
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Anunț de ultimă oră de la Casa de Pensii. Când pot merge pensionarii să-și scoată pensia de pe card
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. Ai nevoie doar de câteva ingrediente simple
Trucul ieftin și natural care te ajută să scapi de transpirația excesivă și urât mirositoare. ...
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul casei prin Home Bank!
Revoluția digitală a ING Bank. Începând din ianuarie 2025, românii vor rezolva totul din confortul ...
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Primele concedieri la stat. Cine pleacă şi cum vor fi aleşi cei care rămân
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat ...
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni între PSD și PNL
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni ...
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...