Autoritatile de la Kiev nu s-au limitat la a mentine sistemul de pensii mostenit din perioada sovietica, dar l-au si extins, se arata in analiza.
Pensia medie in Ucraina, de 140 de dolari, genereaza costuri uriase pentru buget, care au ajuns la 18% din PIB anul trecut, una dintre cele mai mari rate din Europa.
Fenomenul de imbatranire a populatiei in Ucraina inseamna ca necesarul de finantare din sistemul de pensii va creste daca nu se fac schimbari. Exista, deja, noua pensionari la zece angajati care contribuie la fondul de pensii, iar raportul se va inrautati.
„Niciun sistem de pensii nu va rezista la astfel de evolutii demografice. Ar fi o catastrofa financiara”, a afirmat Marcin Swiecicki, director al centrului de cercetare Blue Ribbon Analytical and Advisory Centre, finantat de Uniunea Europeana.
Ucraina aliplica un impozit pe salarii de 35%, printre cele mai ridicate din lume, numai pentru finantarea pensiilor, a adaugat el.
Insa nici macar procentul acesta nu va mai fi suficient. Pana in 2050, Ucraina va trebui sa coboare pensia la 28% din salariul mediu, de la 40% in prezent. Daca vrea sa mentina raportul actual dintre pensii si salarii, statul va fi nevoit sa urce varsta de pensionare la 65 de ani, de la 60 de ani pentru barbati si 55 de ani pentru femei in prezent.
In programul de reforma pe termen lung prezentat anul acesta, presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a promis schimbari radicale, prin trecerea la un sistem de pensii acumulativ, folosit si in alte state foste sovietice, ca Rusia sau Kazahstan.
Pana in prezent, guvernul s-a angajat doar sa majoreze varsta de pensionare pentru femei la 60 de ani, obligatie asumata in acordul cu Fondul Monetar International, respectiv sa scada sumele primite de persoanele pensionate inainte de limita de varsta.
Planurile nu au fost prezentate foarte clar in Ucraina, din cauza alegerilor regionale care se vor desfasura pe 31 octombrie, noteaza Reuters.