In pofida asteptarilor ca decizia Fed sa extinda si in estul emergent al Uniunii Europene o crestere a pietelor cauzata de excesul de lichiditate, monedele Cehiei, Ungariei si Poloniei au inregistrat doar variatii usoare, potrivit unei analize Reuters, citate de Mediafax.
O parte a acestei situatii se datoreaza perspectivelor mai slabe de crestere economica in raport cu alte state care concureaza pentru aceleasi fluxuri financiare, precum cele din America Latina sau Asia, unde investitorii anticipeaza o apreciere a monedelor locale in raport cu dolarul de circa 5% pentru acest an.
Un alt motiv este reprezentat de dobanzile scazute din regiune. Dobanda de 3,5% din Polonia sau cea de 0,75% din Cehia sunt cu mult sub 10,75% in Brazilia, sau peste 6% in India, Turcia si Africa de Sud.
Analistii considera ca temerile legate de criza din zona euro si datele pozitive privind piata muncii din SUA au cauzat aprecierea dolarului, dar au si stopat un trend de aproximativ o luna, care a condus la aprecierea zlotului si forintului cu 2% din august.
„Programul de 600 de miliarde de dolari ar fi trebuit sa fie un val de bani. Dar acum exista mai multe aspecte neclare, astfel ca investitorii sunt un pic mai retinuti”, a declarat analistul Royal Bank of Scotland Tim Ash.
Unul dintre avantajele oferite de pietele din Europa Emergenta este faptul ca acestea au renuntat la controlul capitalurilor odata cu aderarea la Uniunea Europeana, in timp ce statele din America Latina si Asia se lupta sa stavileasca intrarile de fonduri care le apreciaza monedele si le afecteaza exporturile.
Acest avantaj a contat putin in atragerea ultimului val de bani, noteaza Reuters. De la decizia Fed din 3 noiembrie, coroana ceha s-a depreciat cu 0,66%, forintul ungar cu 1,07%, in timp ce zlotul a urcat cu 0,53%, iar leul cu 0,4%.
Caracteristicile specifice ale fiecarui stat joaca, de asemenea, un rol important, astfel ca, in pofida faptului ca regiunea ramane in urma altor zone emergente, tarile cu indatorare scazuta si perspective solide de crestere vor avea performante mai bune decat restul.
In Polonia, unde cresterea economica este estimata la 3,5% in acest an, banca centrala ar putea majora dobanda de la minimul record de 3,5% din cauza presiunilor inflationiste.
O astfel de decizie va atrage cu siguranta fonduri ale investitorilor care cauta randamente mai ridicate in tari cu perspective economice si fundamente fiscale solide, parte a evolutiei din ultima perioada, in care banii ieftini din Europa de Vest au favorizat Polonia si Turcia.
Cehia, denumita de analisti si „mica Germanie”, este considerata un pariu si mai sigur, dar cu dobanda de politica monetara la 0,75%, coroana ofera doar promisiunea unei aprecieri treptate, bazate pe fundamente economice.
Una din cele mai complicate piete este Ungaria, unde guvernul a socat investitorii cu taxe de criza, mai ales asupra companiilor straine, si cu planuri de a prelua contributiile cetatenilor la fondurile de pensii private. Aceste masuri vor limita cresterea economica si vor avea un impact negativ asupra credibilitatii tarii, considera analistii.
Ungaria va reusi, insa, sa reduca, anul urmator, deficitul bugetar sub pragul de 3% acceptat de Uniunea Europeana.
Cu o indatorare usor peste media Uniunii, surplus bugetar primar (excluzand plata dobanzilor la datoria de stat) si dobanzi de 5,25%, multi investitori sunt dispusi sa riste pe termen scurt.
Fara claritate in privinta problemelor globale, ca instabilitatea financiara a unor tari din zona euro sau recuperarea SUA, programul de 600 de miliarde de dolari al Fed nu va declansa un nou aflux de fonduri intr-o regiune cu perspective economice si dobanzi sub cele din Asia si America Latina, noteaza Reuters.