- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Revolut dă lovitura în România! Conturi cu IBAN-uri locale pentru toți utilizatorii, anunță oficialii

25 Sep, 16:32 • Bugiu ⁠Ana Maria
Revolut a anunțat deschiderea unei sucursale locale în România, oferind utilizatorilor IBAN-uri locale din 2024. Această schimbare va facilita folosirea conturilor Revolut ca principale pentru plăți și venituri, fără a necesita IBAN-uri lituaniene.
Revolut dă lovitura în România! Conturi cu IBAN-uri locale pentru toți utilizatorii, anunță oficialii

Revolut face un pas important pe piața financiară din România, anunțând lansarea propriei bănci locale, Revolut Bank, care va funcționa oficial sub forma unei sucursale românești, potrivit economica.net.

Conform declarațiilor Gabrielei Simion, director general Revolut Bank UAB, sucursala din România, toate conturile utilizatorilor din țară vor migra către IBAN-uri locale începând cu anul 2024, eliminând necesitatea IBAN-urilor lituaniene utilizate până acum.

„Obținerea licenței bancare în Marea Britanie a venit să completeze suita de licențe bancare deja deținute în alte piețe, inclusiv în Spațiul Economic European (SEE), din care face parte și România. În SEE, Revolut Bank UAB, entitatea sub care operăm și care este licențiată în Lituania, are deja 34 de milioane de clienți retail, din care peste 4 milioane în România, cea mai mare piață din această regiune și a doua după Regatul Unit, la nivel global”, a spus aceasta.

Revolut Bank, prezentă în 30 de piețe din Spațiul Economic European (SEE), este autorizată și reglementată de Banca Centrală Europeană și de Banca Lituaniei. În 2023, a fost inclusă de BCE între cele 100 de bănci semnificative din UE.

„Revolut Bank este prezentă în 30 de piețe din Spațiul Economic European (SEE) și este autorizată și reglementată de Banca Centrală Europeană și de Banca Lituaniei.

De la începutul anului, banca a fost inclusă de BCE între cele 100 de bănci semnificative din UE. Dar ne urmărim în continuare misiunea – aceea de a ajuta clienții să își valorifice la maximum finanțele și de a-i sprijini să aibă un control mai mare și mai eficient asupra banilor.

Pentru aceasta avem nevoie de IBAN-uri locale proprii, de mai multă incluziune financiară, de rigoare și disciplină operațională, de produse adaptate la specificul local.

De aceea, banca a început de câteva luni să implementeze un proiect ambițios de deschidere de sucursale în principalele sale piețe din SEE. În ultimele 12 luni, Revolut a deschis sucursale locale în Irlanda, Franța, Spania și Olanda. Sucursala din România, alături de alte piețe cheie, vor trece treptat prin acest proces, până la finalul anului”, a mai spus ea.

Te-ar mai putea interesa și: Revolut lansează un serviciu care simplifică plata facturilor. Tranzacţii lunare de 345 de milioane de euro

foto: Revolut

Revolut dă lovitura în România! Conturi cu IBAN-uri locale pentru toți utilizatorii, anunță oficialii

În 2021, Revolut a început să ofere clienților români IBAN-uri locale printr-un parteneriat cu o bancă locală. În 2022, compania a demarat procedurile pentru deschiderea unei sucursale proprii în România, înregistrată în registrul „Sucursale ale instituțiilor de credit din alte state membre” al BNR. Sucursala va deveni operațională până la sfârșitul anului 2024, după obținerea tuturor autorizărilor necesare.

„Într-adevăr, în 2021, am început să oferim clienților români IBAN-uri locale în cadrul unui parteneriat cu o entitate bancară locală. Dar în 2022, am inițiat demersurile de reglementare pentru înființarea unei sucursale locale în România, fiind înregistrată în registrul „Sucursale ale instituțiilor de credit din alte state membre”, al Băncii Naționale a României.

Sucursala va începe să funcționeze efectiv spre sfârșitul anului, când vom fi obținut toate autorizările necesare și vom fi integrat toate serviciile locale necesare, asigurând în continuare o prezență integral digitală a serviciilor bancare (fără prezența unei rețele bancare fizice).

Ce se va schimba? Pe fond, experiența clientului va rămâne la fel, doar că va beneficia de un nou IBAN local emis de către Revolut Bank UAB Vilnius Sucursala București. Atât clienții existenți, cât și noii clienți Revolut din România vor primi un număr de cont cu un IBAN Revolut românesc (care începe cu RO)”, a mai spus aceasta.

Clienții Revolut din România vor putea folosi noile conturi cu IBAN local ca principal cont bancar, facilitând primirea salariilor, pensiilor sau altor venituri și efectuarea plăților recurente, a taxelor și impozitelor.

Gabriela Simion oferă exemplul clienților din orașe mici sau din mediul rural, care primesc fonduri de la familii din străinătate. Cu noul IBAN Revolut în lei, acești clienți ar putea folosi contul și pentru a încasa pensia, transformându-l în principalul lor cont bancar.

„În primul rând, clienții vor putea să folosească acest cont ca un cont bancar principal – să primească salariul sau alte forme de venituri (pensie, ajutoare sociale) în acest cont, să efectueze plățile recurente prin debit direct, să își plătească taxele și impozitele, utilitățile.

Dau un exemplu – sunt clienți din orașe mai mici sau mediul rural care își deschid conturi Revolut pentru că astfel primesc fonduri de la familiile care lucrează în străinătate.

Odată deschis contul pentru a primi aceste transferuri peste graniță, cu noul IBAN Revolut în lei, clienții din această categorie și-ar putea încasa acolo și pensia, de exemplu, devenind principalul lor cont bancar în viitorul apropiat”, a mai spus Gabriela Simion.

Transferul către entitatea Revolut din România va fi automat, fără necesitatea intervenției din partea clienților. Aceștia își vor păstra cardurile fizice și virtuale, vor avea acces la istoricul tranzacțiilor și vor putea continua să ramburseze creditele sau să deschidă conturi de economii.

După transfer, clienții vor trebui să-și actualizeze anumite informații personale, un proces simplu și intuitiv.

„Transferul către entitatea românească nu presupune nicio intervenție din partea clientului, acesta fiind realizat în mod automat la data comunicată de noi.

Clienții își vor păstra cardurile existente, atât cele fizice, cât și cele virtuale, vor putea vizualiza în continuare istoricul tranzacțional, vor putea rambursa creditele și constitui conturi de economii la fel ca în prezent.

După transferul contului, utilizatorii vor trebui să actualizeze anumite informații personale. Fluxul este simplu și intuitiv și include pașii și informațiile standard aferente industriei bancare.

Este extrem de important ca acest pas să fie finalizat de către fiecare utilizator, cât mai curând posibil, pentru a se putea bucura pe deplin de întreaga experiență oferită de Revolut.

Toate serviciile legate de conturile de plăți utilizate de clienți (ex. Cont Personal, Planuri Plătite, Conturi Comune, Revolut Pro, debite directe și transferuri de bani locale și internaționale, schimb valutar, plăți cu cardul, Revolut -18, Conturile de economii) vor fi furnizate prin intermediul sucursalei din România.

Produsele de creditare nu-și vor schimba condițiile și nu vor fi afectate în niciun fel de această schimbare. Toate celelalte servicii vor continua să fie livrate de alte entități din grup, similar modului în care sunt furnizate în prezent”, a mai spus managerul.

În 2023, grupul Revolut a atins venituri record de 2,1 miliarde de euro și un profit net de 395 milioane de euro. Deși nu sunt furnizate detalii financiare pe piețe individuale, Revolut a înregistrat în România o creștere de 38% a numărului de clienți retail față de 2022. Depozitele clienților români au depășit 750 de milioane de euro, în creștere cu 41%.

„La nivelul anului 2023, grupul Revolut a înregistrat venituri record de 2,1 miliarde de euro și un profit net de 395 milioane euro.

Nu comunicăm rezultatele financiare la nivel de piață, dar putem spune că baza de clienți retail Revolut a crescut anul trecut cu 38% față de 2022, în România, iar la începutul anului depozitele clienților români depășeau 750 de milioane de euro (+41% față de 2022).

De 36 de luni, Revolut este cea mai descărcată aplicație financiară din România, atât printre utilizatorii de iOS, cât și printre cei de Android, iar rata de adopție în rândul populației active din țară se apropie de 35%”, a mai spus aceasta.

Revolut a devenit un instrument popular pentru plăți locale în România, cu 79% din tranzacțiile efectuate între august 2023 și iulie 2024 realizate la comercianți din România.

Un client Revolut cheltuiește, în medie, peste 1.900 de lei pe lună folosind cardul. Tranzacțiile peer-to-peer instant au contribuit la adoptarea platformei, înlocuind plățile în numerar între consumatori, iar transferurile internaționale sunt o altă funcționalitate populară, fiind utilizate, atât de românii din diaspora, cât și de cei din țară pentru a trimite bani peste granițe.

„Revolut este folosit pentru plăți, mai ales către comercianți de pe plan local. 79% dintre tranzacțiile făcute în perioada august 2023-iulie 2024 au fost pentru achiziții de la comercianți din România, iar un client Revolut de pe plan local cheltuiește, în medie peste 1.900 de lei pe lună cu cardul nostru.

Un alt produs care a contribuit la creșterea adopției Revolut în România e reprezentat de tranzacțiile peer2peer instant, un substitut evident al tranzacțiilor cu cash între consumatori. La acestea se adaugă o altă funcționalitate populară printre români – transferurile internaționale.

Prin intermediul aplicației noastre, românii din diaspora trimit bani în țară familiilor, mai ales din Regatul Unit, Germania, Irlanda, Franța, Olanda, Italia, Belgia, SUA, Spania și Elveția, dar și utilizatorii din țară trimit fonduri apropiaților din alte țări, atât din Europa occidentală, cât și din Asia de Sud-Est, de unde vin tot mai mulți muncitori pentru a acoperi deficitul de forță de muncă.

Datorită diversificării continue a produselor noastre, am văzut în ultimele 12 luni o accelerare a utilizării Revolut ca instrument de economisire, cu peste 200.000 de clienți care dețin conturi de economii în lei, sau ca platformă de investiții.

Avem cei mai mulți clienți care fac economii cu Revolut, dintre toate piețele unde oferim conturile de economii cu depunere și retragere instant. Însă, din cauza veniturilor mai mici decât în piețele occidentale, sumele totale economisite sunt inferioare celor depuse de utilizatorii din Irlanda, Spania sau Olanda.

Avem convingerea că odată cu tranziția noastră spre un cont bancar principal o să vedem o creștere a fondurilor economiste de clienți cu Revolut.

Preferința românilor pentru creditare, vizibilă la nivelul întregii piețe, este valabilă și pentru baza noastră de clienți. De la lansarea creditului de nevoi personale, în august 2022, clienții români au accesat credite de nevoi personale în lei în valoare de peste 2,3 miliarde lei.

Succesul acestui produs ne-a determinat să extindem portofoliul și de anul acesta am adăugat și creditul de refinanțare, România fiind prima piață la nivel global unde am făcut acest produs disponibil clienților”, a mai spus Gabriela Simion.

Te-ar mai putea interesa și: Huawei revoluționează piața! Cum arată telefonul care se pliază în trei părți și costă o avere