Potrivit proiectului adoptat de guvern, firmele care au o cifra de afaceri de 35.000 de euro si active in valoare de pana la 35.000 euro inregistrate pana la 31 decembrie anul precedent nu vor mai fi obligate sa isi angajeze contabili autorizati.
Acestea vor putea sa apeleze inclusiv la absolventi cu studii economice care nu sunt membri ai Corpului expertilor contabili.
In plus, serviciile de contabilitate vor putea fi angajate si pe baza de conventie civila.
„Am dat posibilitatea si persoanelor fizice care au absolvit o facultate economica sa tina contabilitatea, dandu-le o sansa tinerilor sa lucreze in contabilitate, lucru pe care l-am discutat si cu corpul expertilor contabili” a declarat Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor.
Ordonanta mai prevede, printre altele, ca firmele „vor intocmi in loc de cinci situatii financiare doua, vor intocmi un bilant si un cont de rezultate simplificate, nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar, situatia modificarii capitalului si notele explicative”.
Totodata, aceste firme vor putea aplica un plan de conturi simplificat care va cuprinde doar 50 de conturi, in loc de aproximativ 400 de conturi cate sunt in prezent.
Ministrul Finantelor a emis un ordin de ministru prin care firmele respective vor putea depune anual bilantul contabil.
Potrivit estimarilor Guvernului, 349.000 de firme vor putea beneficia de noul sistem simplificat de contabilitate. Din datele Registrului Comertului, in Romania erau inregistrate, la inceputul acestui an, 631.989 de firme si 256.595 persoane fizice autorizate.
Contabilii protesteaza
Decizia luata de Guvern a fost salutata de reprezentantii oamenilor de afaceri. Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), a declarat ca este normal ca firmele mici sa aiba posibilitatea de a-si tine singure contabilitatea, fara sa apeleze la contabili.
„In conditiile unei afaceri foarte mici, cu resurse limitate, este normal sa ajutam acesti oameni sa aiba costuri cat mai reduse”, a spus Parvan, pentru DailyBusiness.ro.
„La 35.000 euro, contabilitatea reprezinta un exercitiu destul de simplu. In prezent, cele mai ieftine servicii contabile costa in jur de 50 euro lunar”, a adaugat reprezentantul AOAR.
In cealalta tabara, contabilii au criticat decizia Guvernului. Ei considera ca in absenta unui „ochi” avizat, statul se va confrunta cu mari probleme, din cauza greselilor facute in bilanturi.
„Vorbim de situatii financiare completate gresit, omisiuni sau chiar falsuri. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va trebui sa angajeze personal suplimentar pentru a controla toata nebunia creata”, a declarat expertul contabil Mariana Constantin.
Opinia sa este impartasita si de alti specialisti din domeniu.
„Indiferent cata experienta manageriala are un patron, in mod sigur nu cunoaste toate restrictiile impuse de fiscalitate si contabilitate”, afirma consultantul Ana Bodea.
La randul sau, Emil Florita, director executiv al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), afirma ca „expertiza contabila asigura un control al afacerii, permite statului sa gestioneze mult mai usor aceasta relatie cu mediul de afaceri „, a declarat ).
CECCAR, organizatie din care fac parte 40.000 de experti contabili si contabili autorizati, a trimis Guvernului un protest oficial.
Legea Contabilitatii prevedea ca toate situatiile financiare sa fie semnate de directorul economic, contabilul-sef sau o persoana imputernicita care trebuie sa aiba studii superioare economice si sa fie angajata in departamentul financiar-contabil, precum si de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).