In cursul lunii mai, intrarile de valuta la banca centrala au cumulat 6,28 miliarde euro, reprezentand prima transa din cadrul acordului stand-by cu FMI (4,37 miliarde DST), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, veniturile obtinute din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele.
Iesirile de valuta au insumat 4,32 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit ca urmare a deciziei BNR de a reduce la zero rata RMO pentru mijloacele banesti in valuta cu scadenta reziduala mai mare de 2 ani si impactul deprecierii dolarului fata de euro, amplificat de ponderea mare a monedei amerciane in structura valutara a transei aferente acordului cu FMI (peste 60%).
Totodata, in iesirile de valuta a fost inclus volumul scadentelor operatiunilor de swap valutar prin care s-a asigurat o parte din necesarul de lichiditate al pietei interbancare in perioada precedenta, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si alte operatiuni.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,3 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai 2009 au fost de 29,16 miliarde euro, fata de 27,11 miliarde euro la finele lui aprilie.
Platile scadente in luna iunie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, totalizeaza 146 milioane euro.