La finele lunii octombrie, rezerva valutara a BNR se ridica la 21,151 miliarde de euro, care reprezinta un nou maxim istoric.
Fata de finele lunii septembrie, rezerva valutara a inregistrat o crestere de 12,9% comparativ cu finele lunii septembrie, conform informatiilor publicate de banca centrala.
Intrarile de valuta la rezerva BNR au fost in octombrie de 2,416 miliarde de euro, mai mult decat intrarile totale inregistrate in primele noua luni ale anului, care au fost de 1,94 milioane de euro. Din aceasta suma, 2,209 miliarde de euro reprezinta suma pe care Erste a platit-o statului roman pentru pachetul 36,8% din actiuni detinut la BCR. Suma a fost virata pe data de 12 octombrie.
Diferenta de circa 206,5 milioane de euro o reprezinta sume rezultate din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si cedari de valuta ale statului. Intrarile de valuta din operatiuni curente ale BNR s-au redus semnificativ fata de lunile de la inceputul anului, cand se situau in jurul a 1 miliard de euro.
Iesirile de la rezerva valutara au reprezentat luna trecuta 228,9 milioane de euro, constand in plati, rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si comisioane bancare.
Pana la finele anului, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 130 de milioane de euro.
Rezerva internationala a BNR, alcatuita din rezerva valutara plus rezerva de aur, a atins la finele lunii octombrie 22,74 miliarde de euro, in crestere cu 11,8% fata de septembrie.
Rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 104,7 tone, valoarea acesteia fiind la sfarsitul lunii de 1,593 miliarde de euro, usor mai redusa decat la finele lui septembrie.