Martie a fost cea de-a doua luna consecutiva in care rezervele bancii centrale au fost in scadere, raportat la luna precedenta.
In opinia unor analisti, scaderea indica faptul ca banca centrala a intervenit in piata pentru a cumpara lei, in incercarea de a stopa deprecierea leului, care ar putea accentua aprinderea inflatiei.
Conform comunicatului BNR, in martie, intrarile de valuta la banca centrala au cumulat 2,46 miliarde euro, reprezentand alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
Iesirile de valuta au fost in martie de 2,54 miliarde euro, reprezentand plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit si altele.
Rezerva fizica de aur a bancii centrale s-a mentinut la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a scazut la 1.976,69 milioane euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la 27,13 miliarde euro.
Platile scadente in luna aprilie 2008 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de MEF, insumau 42 milioane euro.