In cursul lunii noiembrie au fost inregistrate intrari de 2,615 miliarde de euro, reprezentand alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv cu sumele provenind din emisiunea de obligatiuni de stat in valuta de pe piata interna), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele, relateaza Mediafax.
Pe de alta parte, iesirile au insumat 2,124 miliarde de euro, reprezentand plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice interne si externe directe si garantate de stat (inclusiv cu sumele reprezentand rambursarea emisiunii de obligatiuni de stat in valuta de pe piata interna), modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, si altele.
Ministerul Finantelor Publice s-a imprumutat, saptamana trecut, pe piata locala cu 1,3 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la trei ani, la un randament mediu de 4,8%, in conditiile in care trebuia sa ramburseze luni, 29 noiembrie, un imprumut de 1,42 miliarde euro, contractat in noiembrie 2009, al c?rui cost total se ridica, cu tot cu dobanzi, la aproximativ 1,5 miliarde euro.
Precedentul nivel record al rezervelor valutare ale BNR, de 32,579 miliarde de euro, a fost atins in luna septembrie, dupa ce Romania a primit transe de la FMI si Comisia Europeana in suma de peste doua miliarde de euro.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale valoarea acesteia a crescut la 3,522 miliarde de euro, de la 3,223 miliarde de euro in octombrie.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au fost la finele lunii noiembrie de 36,322 miliarde euro, peste nivelul de 35,532 miliarde de euro inregistrat la 31 octombrie 2010.
Platile scadente in luna decembrie 2010 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 92,68 milioane euro.