La finele lunii septembrie, revervele valutare au fost de 33,626 miliarde de euro.
„Cresterea in luna septembrie a rezervelor valutare cu circa 1,1 miliarde euro si scaderea acestora in luna octombrie cu 1,4 miliarde euro exprima variatiile ratelor de schimb ale dolarului american, lirei sterline si yen-ului japonez fata de euro si fluctuatiile fluxurilor de capital cu impact asupra rezervelor minime obligatorii in valuta ale institutiilor de credit”, se arata in comunicatul BNR.
In octombrie 2011, au avut loc intrari de 383 milioane de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
Totodata, iesirile au insumat 1,811 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati din contul Comisiei Europene si altele.
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,092 miliarde de euro, in crestere usoara fata de luna anterioara.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 octombrie 2011 au fost de 36,290 miliarde de euro, fata de 37,642 miliarde de euro la 30 septembrie.
Platile scadente in luna noiembrie 2011 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 292 milioane de euro.