- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Rezultatul motiunii de cenzura va hotari ce taxe platim in 2011. Vezi ce masuri fiscale pregatesc politicienii

25 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Soarta motiunii de cenzura la adresa Guvernului Boc va hotari, in mare parte, modul in care va arata fiscalitatea anul viitor. Daca PDL vrea sa mentina TVA-ul la 24%, iar in privinta cotei unice inca ezita, PNL cere scaderea acestora la 19% respectiv 10%, in timp ce PSD militeaza pentru impunerea grilei de impozitare progresive. Totul depinde de votul de miercuri din Parlament.
Rezultatul motiunii de cenzura va hotari ce taxe platim in 2011. Vezi ce masuri fiscale pregatesc politicienii

„Noi ce taxe si impozite vom plati in 2011? Cand are de gand Guvernul sa ne spuna – aceasta este forma finala a Codului Fiscal? L-au modificat in acest an de nu stiu cate ori”, afirma, vineri, Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903), cu ocazia intalnirii cu delegatia Fondului Monetar International. El a fost singurul reprezentant al mediului de afaceri care a facut declaratii la iesirea de la intalnirea cu FMI.

Reprezentantii oamenilor de afaceri au cerut expertilor FMI sa impuna Guvernului reducerea fiscalitatii. De la TVA, pana la cota unica si CAS-uri. „Fara o relaxare a fiscalitatii, riscam sa ingropam economia”, a avertizat Coraci.

Va tine FMI-ul cont de cererile oamenilor de afaceri? Greu de crezut, atata timp cat planurile Fondului sunt foarte clare. Pentru a iesi din criza, Romania trebuie sa continue masurile de austeritate – este declaratia pe care seful misiunii, Jeffrey Franks, o face aproape zilnic, in ultimul timp.

Planul de austeritate „made in FMI” poate fi dat peste cap doar de o posibila schimbare de putere, la care am putea asista odata cu votul motiunii de cenzura, de pe 27 octombrie.

Analistii spun ca daca PNL, PC si PSD vor reusi sa gaseasca dizidenti in PDL, UDMR si UNPR pentru a demite Guvernul Boc, am putea asista la schimbari semnificative in privinta fiscalitatii din 2011. Motivul? PSD si PNL au anuntat deja ca, in cazul in care ajung la putere, vor sa renegocieze acordul cu FMI.

Ce propune Opozitia

Liderii PNL si PSD afirma, sus si tare, ca stiu cum sa scoata tara din criza. Bineinteles, conditioneaza „salvarea” de trecerea motiunii de cenzura si de acceptarea de catre presedintele Basescu a unui cabinet de criza, construit de Opozitie. Pentru a-l „motiva” pe seful statului, l-au amenintat cu declansarea procedurii de suspendare.

Va accepta Traian Basescu un guvern al opozitiei, daca va cadea Guvernul Boc? Democrat liberalii stau linistiti – motiunea, spun ei, n-are nicio sansa sa treaca. In schimb, liderii Opozitiei sunt optimisti si se intrec, deja, in nominalizari de posibili premieri.

Printre numele vehiculate – social-democratul Victor Ponta, reprezentantul Romaniei la FMI Mihai Tanasescu, Mariana Gheorghe, directorul Petrom, Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti sau Klaus Yohannis, primarul Sibiului.

Dincolo de speculatiile de ordin politic, pentru mediul de afaceri conteaza de fapt masurile economice propuse, mai ales cele fiscale.

TVA-ul, intre 19 si 24%

In prim-plan se afla taxa pe valoarea adaugata, pe care PDL vrea sa o mentina la 24%, in timp ce PNL si PSD vor sa revina la cota de 19%.

Motivele? Democrat-liberalii spun ca o scadere a veniturilor din TVA ar pune statul in pericol, in timp ce Opozia afirma ca, dimpotriva, reducerea taxei va avea efecte pozitive – va contribui la scaderea inflatiei si va determina o scadere a evaziunii fiscale care a explodat din momentul majorarii TVA, in luna iulie.

Dovada ca, spre exemplu, piata neagra a tigaretelor a ajuns in luna septembrie la 24,4%, conform ultimului studiu al companiei de cercetare Novel.

Tot de soarta motiunii depinde si reducerea TVA-ului la alimente la 5%. O problema pe care PSD si PNL o sustin, in timp ce PDL, desi a votat (din greseala) pentru ea, este impotriva.

Astfel, indiferent daca Traian Basescu va promulga sau nu legea votata zilele trecute in Parlament, noul sau vechiul Guvern va putea corija, intr-un sens sau altul, aplicarea acestei masuri despre care PSD si PNL spun ca va determina scaderea preturilor la alimente si reducerea evaziunii fiscale, in timp ce PDL afirma ca va avantaja intr-un mod incorect mediul de afaceri – producatorii si comerciantii vor mentine preturile la acelasi nivel si vor baga diferenta in buzunar, iar statul va incasa mai putini bani.

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a cerut ca problema sa fie rezolvata pana pe 1 noiembrie, ziua in care se va incheia misiunea la Bucuresti

Intre cota unica si impozitul diferentiat

O alta problema de fiscalitate care depinde, in mare parte, de deznodamantul motiunii de cenzura este nivelul cotei unice in 2011.

PNL cere reducerea acesteia la 10%, PSD vrea un impozit progresiv, in timp ce liderii PDL par sa incline spre o mentinere a acesteia la 16%, chiar daca, la nivel declarativ, prim-vicepresedintele Adriean Videanu anunta ca va discuta cu FMI reducerea cotei unice la 12%. Sa nu uitam ca presedintele Basescu s-a exprimat transant – cota unica trebuie mentinuta la nivelul actual in absenta unor surse alternative de finantare pentru buget. Experienta politica arata ca PDL a urmat tot timpul directivele venite de la Palatul Cotroceni.

Reprezentantii PNL au afirmat ca reducerea cotei unice ar da o gura de oxigen mediului de afaceri si ar creste interesul investitorilor straini pentru Romania. Nu de alta, dar pana la urma, concuram cu tarile din jur, iar Bulgaria si Ungaria propun investitorilor in 2011 o cota de 10%.

Liberalii spun ca, chiar si in conditiile unei scaderi intr-o prima faza a incasarilor la buget, problema poate fi compensata de obtinerea unor venituri suplimentare din alte surse, printre care privatizarea companiilor de stat si reducerea in continuare a cheltuielilor cu aparatul bugetar.

Si social democratii par dispusi sa sustina o cota unica mai mica, chiar daca militeaza in principal pentru introducerea unei cote de impozitare progresive, care, in opinia lor, ar incuraja munca si creste incasarile bugetare. Relevanta, din acest punct de vedere, este pozitia reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, unul dintre personajele importante cu care defileaza PSD-ul. Acesta a declarat ca introducerea unei cote progresive nu este de actualitate.

Consens in privinta scaderii contributiilor sociale?

Una dintre masurile de natura fiscala in care atat Puterea cat si Opozitia par sa fie de acord, cel putin la nivel declarativ, o reprezinta scaderea contributiilor sociale.

In programul de guvernare dat publicitatii cu ocazia congresului de luna aceasta, PSD a anuntat ca vrea reducerea graduala a CAS cu 5,5% pentru angajatori si cu 4,5% pentru angajat (in 2011 cu 3% la angajator).

PNL, pe de alta parte, a anuntat ca vrea reducerea integrala a CAS in perioada 2010-2011, pentru angajatorii care creeaza locuri de munca si angajeaza persoane aflate de peste trei luni in somaj. Pe prima pagina a site-ului propriu, insa, sunt promovate „10 masuri anticriza” care dateaza din vara lui 2009.

Si democrat-liberalii s-au pronuntat pentru reducerea CAS-ului. Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a declarat ca masura va revigora piata muncii.

In conditiile in care si presedintele Traian Basescu a afirmat ca reducerea contributiilor sociale este absolut esentiala, rezulta ca indiferent de ce cine va conduce la Palatul Victoria in 2011, CAS-ul va fi redus. Ramane de vazut in ce limite.

In prezent se platesc cote de contributii sociale de 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munca (10,5% angajati si 30,8% angajatori).

Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate sunt de 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori, iar cele la bugetul asigurarilor pentru somaj sunt de 0,5% pentru angajatori si tot 0,5% contributia individuala.

Ce alte propuneri fiscale ar putea fi implementate in 2011

Dincolo de situatia TVA-ului, cotei unice si CAS-ului, PNL si PSD au prezentat si alte propuneri fiscale, in timp ce PDL nu si-a definitivat inca programul. Liderul democrat liberal a declarat ca intregul pachet de masuri fiscale avute in vedere de PDL va fi anuntat dupa consultarile din aceste zile cu expertii FMI (propunerea actuala o puteti vedea aici).

PNL propune, printre altele, introducerea unor sisteme de deductibilitati care sa protejeze categoriile de salariati cu venituri mai mici, dar sa incurajeze un comportament fiscal corect din partea contribuabililor, reducerea TVA pentru constructiile si tranzactiile de locuinte noi la 5%, pentru stimularea industriei constructiilor si a pietei imobiliare, reintroducerea impozitului de 3% asupra cifrei de afaceri pentru IMM-uri, reanalizarea si reasezarea redeventelor si taxelor de concesiune, pentru a creste veniturile statului din aceste surse si reducerea numarului de taxe si impozite astfel incat sa se diminueze pierderea sociala generata de acestea.

PSD propune, pe de alta parte, scutirea de la plata a contributiilor la angajator pe o perioada de un an pentru locuri de munca nou create, posibilitatea ca IMM-urile sa poata opta pentru 16% pe impozitul pe profit sau 2% impozit pe cifra de afaceri, reasezarea redeventelor incasate de stat si cresterea veniturilor nefiscale si eliminarea anumitor privilegii din Codul Fiscal privind plata impozitelor si taxelor locale.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...