- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Riff Holding: Achizitii si fuziuni sunt de asteptat in principal in distributie si real-estate

25 Aug, 00:01 • gecad.net
Tranzactiile de pe piata imobiliara si cele din domeniul distributiei vor detine cele mai mari ponderi la nivelul pietei de fuziuni si achizitii in anii viitori, considera Marius Stancescu, presedintele fondator al Riff Holding, companie ce doreste sa se implice puternic pe segmentul M&A (merger&acquisition) in acest an.
Riff Holding: Achizitii si fuziuni sunt de asteptat in principal in distributie si real-estate

Riff Holding si-a propus sa devina in septembrie master francizor in Romania pentru una din companiile internationale de M&A, dupa ce anul trecut s-a afiliat Moore Stphens, unul din cei mai mari furnizori internationali de servicii financiare.

DailyBusiness: Cum s-a dezvoltat afacerea Riff Holding in Romania?
Marius Stancescu : Am inceput activitatea in 1992 cu servicii de contabilitate, realizate in asociere cu alte firme, iar din ianuarie 1999 actionam sub brandul Riff. In acei ani s-au consolidat cateva activitati noi in piata, pe care le-am abordat de asemenea: analiza financiara, expertiza financiara, diagnoza etc. Avand aceasta experienta ne-a fost usor ca din 2001 sa abordam si auditul. Dar interesul pentru audit s-a concretizat abia dupa 2004, pentru ca intre 2001 si 2004 inclusiv reglementarile privind acest segment erau relativ confuze.

DB : Sub brandul Riff Holding v-ati extins atat in tara, cat si in regiune.
MS : Da. In tara ajunsesem sa avem tot mai multe cereri de servicii, iar atunci am incercat sa ne gasim parteneri pentru aceste solicitari. Mai apoi ne-a venit ideea de a face franciza. Din aceleasi considerente am incheiat parteneriate cu firme din afara tarii.

DB : In urma cu cateva saptamani ati anuntat ca aveti in vedere dezvoltarea afacerii pe segmentul de fuziuni si achizitii prin asocierea la un lant important de francize in domeniu.
MS : Intr-adevar, suntem in discutii avansate pentru a deveni master francizori ai unui mare lant de francize in acest domeniu si ma astept ca in septembrie negocierile cu acestia sa intre in runda finala.

DB : Pana acum ati fost implicati pe acest segment?
MS : Da, insa am furnizat doar servicii de suport pentru fuziuni si achizitii. Exista doua activitati, cea de comisionare, in care se da mandatul unei firme specializate in fuziuni si achizitii pentru a conduce negocierile si cea de suport, care asigura pregatirea pentru se intra in faza finala a tranzactiei.

DB : Ce presupun aceste servicii de suport?
MS : Furnizarea de consultanta, asistenta in procesul de due dilligence, audit si evaluari. Am pregatit companiile pentru tranzactionare, am facut marketing tarnzactional, adica am creat companiei pe care o consiliam o imagine favorabila unei viitoare tranzactii, contribuind la structurarea acesteia si la organizarea interna. Orice potential cumparator ar fi cerut infomatii organigramice, norme organizatorice etc.

DB : Odata cu aflilierea la lantul de franciza aveti in vedere sa deveniti si mandatarii tranzactiilor? Ce presupune acest statut?
MS : Asta ne-am propus. Compania este mandatata sa negocieze o tranzactie intre cumparator si vanzator. Mandatul poate fi primit din partea fiecareia din cele doua parti. Romania fiind o piata a vanzatorilor si nu a cumparatorilor de companii, de regula, la noi companiile care considera ca au ajuns la maturitate si pot sa vanda afacerea mandateaza firma de M&A pentru a se ocupa de publicitate in vederea vanzarii. Promovarea se face intr-un circuit intern, inchis.

Cu cat spectrul de actiune al unei companii de M&A este mai mare, cu atat inseamna ca spectrul de actiune al acesteia este mai larg.

DB : Cu cine veti concura pe aceasta piata?
MS : Sunt putine firme care activeaza pe acest segment. Personal, admir modul in care este organizat departamentul de profil al Raiffeisen. Totodata, Capital Partners va avea o prezenta mult mai importanta in piata dupa achizitionarea sa de catre Piraeus. Bancile internationale vor avea cele mai bine organizate departamente pe acest segment.

DB : Ce segment tintiti pe aceasta piata?
MS : Vrem sa operam in zona unde bancile se implica doar conjunctural, respectiv tranzactiile cu firme mici si mijlocii. Sunt convins ca 30% din tranzactiile de m&a din anii urmatori se va realiza in mediul companiilor mici si medii. Cred ca vom avea tranzactii pana in 10 mil. euro si peste aceasta suma. Cele mai multe din tranzactii se vor concentra in intervalul 20-30 de milioane de euro. Noi incercam sa ne pregatim pentru tranzactiile care sunt sub 10 milioane de euro si cele care sunt putin peste.

DB : Care credeti ca vor fi domeniile „vedeta” pe aceasta piata?
MS : Fara indoiala, real estate, care cred ca va furniza cel putin o treime din tranzactiile din anii viitori si distributia, un domeniu in care firmele s-au maturizat si ar putea lua decizia de a se vinde. Pana in 2008, foarte multe companii de distributie din domeniul farmaceutic, electrocasnice, bunuri de larg consum, alimentatie publica, s-au maturizat, au crescut si au principii manageriale corecte, deci au devenit bune de tranzactionat. Nu inseamna ca si actionarii au decis sa vanda, dar cred ca daca se plateste pretul corect, orice actionar se poate decide sa vanda afacerea.

DB : Ce fel de tranzactii vor avea loc pe piata imobiliara?
MS : Cred ca se vor vinde proiecte sau companii care au realizat proiecte. Sunt multe firme din domeniu care au dezvoltat sau au proiecte in curs de avizare si credem ca se vor vinde nu doar proiecte in care se pot vedea terenul si constructia nefinalizata ci chiar si cele care se afla la nivel de autorizare, care este de altfel cel mai propice moment pentru a vinde. Avem in acest moment cereri pentru a fi mandatati in vanzarea acestor tipuri de proiecte.

DB : Ce tipuri de investitii cauta cei care vor sa plaseze bani pe piata romaneasca?
MS : Pe de-o parte, exista piata tranzactiilor si achizitiilor, unde investitorii cauta participatii majoritare. Nimeni nu ar dori sa asigure capitalul de lucru al unei companii, fara a se asigura ca are si controlul managerial si administrativ al companiei. Pe de alta parte, exista si fondurile de investitii, care cauta participatii de 20, 30, 40%. Exista si achizitii mixte, de companii cu fonduri de investitii, care au achizitionat companii romanesti. Fondul iese la un moment dat din actionariat, iar compania ramane.

DB : Sunt investitori de amploare?
MS : Sunt fonduri de investitii mici, cu bugete limitate, si care sunt foarte atente cand intra in asemenea tranzactii. Exista si fonduri mari, care nu sunt interesate de tranzactii sub 50 de milioane de euro. Singura piata fezabila insa pentru achizitii de aceasta valoare in zona ramane in opinia mea Rusia, care a concentrat anul trecut 60% din piata regionala de M&A. Din 190 de miliarde de dolari, valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor din zona, mai mult de 110 miliarde au fost aduse de piata din Rusia. Economia ruseasca sufera in prezent transformari benefice.

Exista stabilitate financiara si economica si asta a facut ca, in prima jumatate a anului, cele mai importante companii de monitorizare a indicatorilor financiari sa considere Rusia drept tara din zona cu cele mai mici riscuri de plasament financiar, de investitii, iar asta a facut ca investitiile sa fie in crestere.

DB : Cat din cifra de afaceri va asteptati sa aveti din M&A?
MS : Pe acest segment, ne asteptam sa asezam afacerea in cursul anului 2008, din punct de vedere structural, logistic. Totodata, vrem sa deschidem culoare de business, iar pentru prima jumatate a anului viitor am stabilit cateva targeturi. Vrem sa pornim 10 mandate pana la mijlocul anului viitor, si in 6-9 luni de zile sa le si inchidem. Pentru intreg anul 2009 ne asteptam sa inchidem 6-8 tranzactii. Vom aborda piata de sub 50 de milioane de euro. Luam in calcul un comision de 4-6%, cat se practica in momentul de fata pe aceasta piata, si o medie de 25-30 de milioane euro/trazactie.

DB : In 2007, pe segmentul de servicii financiare ati avut o cifra de afaceri de 1 mil. de euro. Ce cresteri asteptati pentru acest an?
MS : In 2007, ne-am afiliat retelei Moore Stephens. Impactul acestei afilieri in bilantul nostru pe audit a fost prea putin vizibil in rezultatul din 2007. Anul acesta insa, afilierea la Moore Stephens ne-a adus o crestere a afacerii pe audit cu 300% in primele sase luni raportat la aceeasi perioada a anului anterior. Doar aceasta afiliere ne asteptam sa aduca o crestere a cifrei de afaceri pe audit de circa 500.000 de euro, pe parcursul unui an.

Pana in prezent, din totalul afacerii circa 60-70% este realizat pe teritoriul Romaniei, iar restul prin intermediul firmelor cu care am incheiat parteneriate in afara tarii. Anul viitor, luand in calcul tranzactiile ce ar putea fi finalizate, se poate ca segmentul de M&A sa detina cea mai mare pondere in cifra totala de afaceri.

DB : Ce asteptari aveti pentru afacerile pe segmentul audit?
MS : Vrem sa consolidam un portofoliu important in audit si consultanta pana la finele lui 2008, un portofoliu relativ constant, si vrem o crestere de 35-40% de la un an la altul.

DB : Cum va pozitionati pe aceasta piata?
MS : Legat de volumul afacerii, cred ca daca cele trei firme din Romania afiliate retelei Moore Stephens ar trece la o grupare a fortelor, ne-am putea pozitiona pe locul cinci in ierarhia companiilor de audit si consultanta, imediat sub BIG 4.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...