Asigurarea obligatorie a locuintelor va fi gestionata de o societate pe actiuni, la care actionari vor fi firmele de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Societatea, denumita „Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID)”, va incasa anual prime de asigurare de peste 150 de milioane de euro, estimeaza specialistii din piata.
8,5 milioane de locuinte vor fi asigurate
In Romania sunt peste 8,5 milioane de locuinte iar proprietarii acestora vor fi obligati, prin lege, sa achite intre 10 si 20 de euro anual pentru asigurarea obligatorie a locuintei.
„Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei a fost avizat deja de trei ministere, printre care si Ministerul Economiei si Finantelor, iar documentul va fi prezentat spre aprobare Guvernului. Sper ca in doua saptamani actul normativ sa fie aprobat, iar activitatea de emiterea a politelor sa inceapa la 1 ianuarie 2008”, a declarat Radu Mircea Popescu.
Intreaga afacere va fi gestionata de Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor si va fi garantata de stat. „Mai mult de 5 companii de asigurari, printre care se afla si reprezentantele unor firme internationale, sunt interesate sa intre in actionariatul PAID. Societatea se va numi Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID)”, a mai spus consilierul ministrului Internelor si Reformei Administrative.
Pentru sistemul de asigurari obligatorii ale locuintelor, statul roman colaboreaza cu un consortiu international de companii de specialitate, respectiv AON, Guy Carpenter, Benfield si Willis.
„Statul roman va reasigura sistemul, riscul total reasigurat fiind estimat la 3 miliarde de euro. Statul va imprumuta initial Pool-ul cu valoarea primei de asigurare, care nu a fost inca stabilita”, a mai spus Popescu.
Prima de asigurare, intre 10 si 20 de euro
Potrivit proiectului de lege aflat in analiza Guvernului, prima anuala de asigurare se va situa intre 10 si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de tipul structurii imobilului.
Valoarea maxima a asigurarii nu va depasi 20.000 de euro pentru locuintele de tip A (din caramida, cu structura de beton) si 10.000 de euro in cazul locuintelor de tip B (cladiri din lemn, piatra naturala etc.). In ambele cazuri, asigurarea obligatorie nu va include anexele, dependintele care nu alcatuiesc un corp comun cu locuinta, precum si bunurile din interiorul locuintei. ” Cine va dori, va putea sa isi faca o asigurare suplimentara a locuintei, la o valoare mai mare si care sa includa si dependintele, bunurile etc.”, a mai spus Popescu. Conform proiectului de lege, in cazul cladirilor cu cel putin patru apartamente, se va putea emite o polita comuna, ce va fi platita din contul asociatiei de proprietari.
Cutremurul din 1977, pagube de 2 miliarde de euro
Conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in prezent, doar 10 % din cele 8,5 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate. Cele 3 miliarde de euro alocate de stat pentru reasigurarea PAID se refera la o estimare totala a pagubelor ce ar trebui suportate in cazul unor dezastre naturale, a precizat Popescu.
Consilierul ministrului Internelor si Reformei Administrative a dat drept exemplu cutremurul din 1977 care a facut pagube de 2 miliarde de euro.