- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Riscul cedat in reasigurare la asigurarile de locuinte – 3 mld. euro

23 May, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Riscul cedat in reasigurare pentru procedura de asigurare obligatorie a locuintelor se va ridica la circa 3 mld. euro, a declarat marti Radu Popescu, consilier al ministrului Internelor si Reformei Administrative, in cadrul Forumului International de Asigurare si Reasigurare.
Riscul cedat in reasigurare la asigurarile de locuinte - 3 mld. euro

Asigurarea obligatorie a locuintelor va fi gestionata de o societate pe actiuni, la care actionari vor fi firmele de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte. Societatea, denumita „Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID)”, va incasa anual prime de asigurare de peste 150 de milioane de euro, estimeaza specialistii din piata.

8,5 milioane de locuinte vor fi asigurate

In Romania sunt peste 8,5 milioane de locuinte iar proprietarii acestora vor fi obligati, prin lege, sa achite intre 10 si 20 de euro anual pentru asigurarea obligatorie a locuintei.

„Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei a fost avizat deja de trei ministere, printre care si Ministerul Economiei si Finantelor, iar documentul va fi prezentat spre aprobare Guvernului. Sper ca in doua saptamani actul normativ sa fie aprobat, iar activitatea de emiterea a politelor sa inceapa la 1 ianuarie 2008”, a declarat Radu Mircea Popescu.

Intreaga afacere va fi gestionata de Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor si va fi garantata de stat. „Mai mult de 5 companii de asigurari, printre care se afla si reprezentantele unor firme internationale, sunt interesate sa intre in actionariatul PAID. Societatea se va numi Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID)”, a mai spus consilierul ministrului Internelor si Reformei Administrative.

Pentru sistemul de asigurari obligatorii ale locuintelor, statul roman colaboreaza cu un consortiu international de companii de specialitate, respectiv AON, Guy Carpenter, Benfield si Willis.

„Statul roman va reasigura sistemul, riscul total reasigurat fiind estimat la 3 miliarde de euro. Statul va imprumuta initial Pool-ul cu valoarea primei de asigurare, care nu a fost inca stabilita”, a mai spus Popescu.

Prima de asigurare, intre 10 si 20 de euro

Potrivit proiectului de lege aflat in analiza Guvernului, prima anuala de asigurare se va situa intre 10 si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de tipul structurii imobilului.

Valoarea maxima a asigurarii nu va depasi 20.000 de euro pentru locuintele de tip A (din caramida, cu structura de beton) si 10.000 de euro in cazul locuintelor de tip B (cladiri din lemn, piatra naturala etc.). In ambele cazuri, asigurarea obligatorie nu va include anexele, dependintele care nu alcatuiesc un corp comun cu locuinta, precum si bunurile din interiorul locuintei. ” Cine va dori, va putea sa isi faca o asigurare suplimentara a locuintei, la o valoare mai mare si care sa includa si dependintele, bunurile etc.”, a mai spus Popescu. Conform proiectului de lege, in cazul cladirilor cu cel putin patru apartamente, se va putea emite o polita comuna, ce va fi platita din contul asociatiei de proprietari.

Cutremurul din 1977, pagube de 2 miliarde de euro

Conform Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in prezent, doar 10 % din cele 8,5 milioane de locuinte din Romania sunt asigurate. Cele 3 miliarde de euro alocate de stat pentru reasigurarea PAID se refera la o estimare totala a pagubelor ce ar trebui suportate in cazul unor dezastre naturale, a precizat Popescu.

Consilierul ministrului Internelor si Reformei Administrative a dat drept exemplu cutremurul din 1977 care a facut pagube de 2 miliarde de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile în decembrie
Pensii 2024. Poşta Română are veşti bune pentru 5,5 milioane de pensionari, când se distribuie pensiile ...
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania oferă și comision din vânzări
Salariul uriaș câștigat de o vânzătoare angajată la DM-drogherie în 2024. Pe lângă leafă, compania ...
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm indiferent de preţ”
Cât costă carnea de porc înainte de Crăciun. Românii sunt disperaţi: „Trebuie să cumpărăm ...
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți bani vor plăti șoferii în plus pentru un plin la mașină
Vești proaste pentru români. Crește acciza la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2025. Câți ...
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și cine participă
Parada de Ziua Națională din București. Care este programul, ce restricții de circulație sunt și ...
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. Cât ar trebui să scoată din buzunar românii
Clătita Dubai, cel mai „vânat” desert la West Side Christmas Market din Drumul Taberei. ...
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...