Indatorarea bancara a populatiei a manifestat un avans mai accentuat, comparativ cu economisirea bancara, anul trecut in raport cu 2005.
Pe de alta parte, gradul de dispersare in teritoriu al creditului a crescut, extinzandu-se inclusiv spre zone slab dezvoltare economic, ceea ce implica majorarea riscului aferent creditarii, mentioneaza raportul.
Ritmul de crestere al creditarii a fost superior superior celui inregistrat in sectorul bancar in 2006. Ponderea contractelor noi de leasing in PIB s-a dublat anul trecut in raport cu 2005, depasind performantele tarilor din regiune.
Categoria vehiculelor a pierdut teren in fata finantarii de echipamente si imobiliare anul trecut, ceea ce dovedeste un anumit grad de saturare a segmentului auto si maturizarea pietei in general.
Cele mai multe din sursele de finantare atrase de firmele de leasing au fost in lei, majoritatea contractelor de leasing fiind incheiate in euro. Principalele surse de finantare ale societatilor afiliate bancilor au fost companiile-mama.
Dintre activitatile IFN (institutii financiare nebancare), leasing-ul se detaseaza ca un factor cu o contributie semnificativa in cresterea creditului neguvernamental in 2006. Urmeaza la distanta societatile de credit de consum.
Gradul de concentrare este ridicat (10% din numarul total de societati detineau in 2005 aproximativ 80% din totalul activelor), cresterea acestuia tinand cont de acapararea unei cote de piata din ce in ce mai mari de catre grupul restrans al IFN afiliate bancilor.