- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Riscul supraincalzirii: Frane bruste in evolutia economiei

05 Aug, 00:01 • gecad.net
Mesajul de luni al guvernatorului BNR, potrivit caruia economia s-a supraincalzit si ritmul de crestere s-ar putea situa la 8-9% anul acesta, este considerat de analistii financiari un semnal tras la timp de catre banca centrala. Acestia au atras atentia ca un avans peste potential al economiei poate determina in anii viitori corectii drastice in privinta cresterii economice, dupa modelul tarilor baltice.
Riscul supraincalzirii: Frane bruste in evolutia economiei

Avand in vedere ca Banca Nationala a Romaniei anticipa la inceputul anului un potential de crestere sustenabila a PIB de doar 6%, se poate spune ca avansul de peste 8% previzionat acum este mult peste potential, sustine Dan Bucsa, seful departamentului de cercetare a pietelor globale in cadrul Bancpost Romania.

In prezent, avansul economic mare este generat de consumul ridicat si de cresterea bruta a capitalului fix. Cele doua componente alcatuiesc cererea interna, cererea ridicata fiind generatoare de inflatie, a explicat acesta.

Si Rozalia Pal, economistul sef al bancii Unicredit Tiriac, admite ca Romania se confrunta acum cu pericolul supraincalzirii economice.

Aceasta a explicat ca, daca avansul economiei s-ar produce pe baza avansului activitatii de productie, atunci am avea crestere sanatoasa, dar in conditiile in care 80% din majorarea PIB se bazeaza pe consum, vorbim de o crestere peste pontential.

Principalul pericol reprezentat de supraincalzirea PIB este acela ca de la un boom al cresterii economice, determinata insa de consum, se poate ajunge in anii viitori la franarea brusca a cresterii PIB.

„Nu este nimic rau in faptul ca economia creste, dar un avans peste potential ameninta cu corectii in urmatorii ani”, a spus economistul UniCredit.

Un exemplu similar este cel al Estoniei, care a inregistrat avans mare al PIB nesustinut de crestere similara in activitatile de productie. Acest risc s-a concretizat in primul trimestru din 2008, cand economia Estoniei a inregistrat un avans de doar 0,4%, comparat cu evolutia de 9,6% din aceeasi perioada a anului anterior. De asemenea, Letonia a inregistrat in primul trimestru al anului trecut o crestere anuala cu 10,5% a PIB-ului, pentru ca avansul economic in primul trimestru al acestui an sa fie de doar 3,6%.

Consumul in exces conduce la adancirea deficitelor si la majorarea inflatiei, explica Bucsa, iar deteriorarea indicatorilor macroeconomici poate implica scaderea ratingurilor de tara ce ar putea determina atat diminuarea investitiilor straine in Romania, cat si cresterea costului la finantarea externa.

„Scumpirea suplimentara a costului finantarii ar fi cu atat mai grava cu cat s-ar produce pe fondul crizei de lichiditate existente al nivel global si a aversiunii fata de risc de pe pietele financiare internationale ce au condus al randul lor la majorarea costurilor finantarii externe”, sustine Rozalia Pal.

Desi admit ca pericolul de supraincalzire exista, analistii mizeaza mai degraba pe un scenariu contrar, in care PIB-ul ar evita un avans prea abrupt. „Cel mai probabil, masurile stricte de politica monetara operate de BNR, prin majorarea dobanzii, si masurile administrative luate de banca centrala vor frana cresterea cererii”, a mentionat Bucsa.

Acesta admite insa ca vesti proaste ar putea veni din partea deficitului bugetar, pe care majorarea pensiilor si alte cheltuieli publice l-ar putea aduce anul acesta peste nivelul de 3% din PIB.

Politica de venituri si cea monetara vor avea o influenta determinanta asupra consumului, sustine la randul sau Pal. „Cresterea pensiilor si cheltuielilor publice este de asteptat sa sustina adancirea consumului, in timp ce politica monetara stricta a bancii centrale ii poate diminua avansul”, mentioneaza Pal.

Pe de alta parte, o veste buna ar putea veni din partea agriculturii, iar o recolta agricola buna ar putea determina majorarea ponderii activitatii de productie in PIB. „Ar fi foarte bine daca am putea asigura cererea interna de produse agricole de pe piata locala in conditiile in care la nivel european preturile sunt atat de ridicate”, remarca economistul UniCredit.

„Considerand toate aceste influente, anticipam pentru finale anului o crestere economica de 6,8%, ce nu ar indica o supraincalzire”, mentioneaza Pal. Desi crede ca in 2008 economia va evita supraincalzirea, economistul UniCredit sustine ca BNR a tras la timp semnalul privind acest pericol.

La randul lor, analistii Bancii Comerciale Romane estimau in cel mai recent raport Sinteze Macroeconomice publicat luni ca produsul intern brut va atinge o crestere de 7% anul acesta, iar anul viitor economia ar putea consemna un avans de 6%. Bancpost nu are o estimare oficiala pentru cresterea PIB in 2008.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand internațional
Cine e românul care se află în spatele magazinelor Melkior. O mulțime de oameni credeau că e brand ...
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei!
Salariu de 4.000 de euro, dar nimeni nu vrea jobul! Antreprenor român disperat: „Angajații ne intervievează ...
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din 2025
Despre finanțe, cu candidații la prezidențiale. Ce spune fiecare despre taxele și impozitele din ...
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai mulți români
De ce să pui un bol cu sare pe pervazul ferestrei în sezonul rece. Trucul la care apelează tot mai ...
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ultimul dar
Secretele cadourilor „regale”. Ce i-a dăruit Nicolae Ceaușescu Elenei și de ce aceasta a refuzat ...
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Prognoza meteo pentru Crăciun și Revelion. Meteorologii anunță dacă ninge de sărbători
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Cum poți deveni proprietarul unei locuințe dacă plătești impozitul. Iată ce spune legea
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Ce meserie are Cristian Cioacă după ce a ieșit din închisoare. Fostul polițist câștigă bani frumoși
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou val de cheltuieli!
Lovitură pentru șoferi! Prețurile polițelor RCA explodează din 2025. Pregătiți-vă pentru un nou ...
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună