- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Riscurile creditarii au crescut in 2006, amplificate de indatorarea populatiei

15 Jun, 12:49 • Redactia DailyBusiness
Indatorarea bancara a populatiei a manifestat un avans mai accentuat comparativ cu economisirea bancara, anul trecut in raport cu 2005. Gradul de dispersare in teritoriu al creditului a crescut, ceea ce implica majorarea riscului aferent creditarii, releva raportul asupra stabilitatii financiare al Bancii Centrale.
Riscurile creditarii au crescut in 2006, amplificate de indatorarea populatiei

Numarul debitorilor cu credite de mare valoare (peste 20.000 RON) s-a dublat in 2006 fata de 2005. Populatia a fost si in 2006 creditor net fata de sistemul bancar. Raportul atrage atentia ca aceasta situatie ar putea genera riscuri asupra stabilitatii financiare in masura in care populatia ar directiona veniturile doar spre consum, reducandu-si plasamentele in alte active financiare.

Pozitia de creditor net a populatiie este puternic concentrata in Bucuresti. In zonele situate in afara capitalei si a centrului tarii populatia a devenit debitor net pentru sectorul bancar incepand cu anul 2006. Riscurile sunt cu atat mai ridicate cu cat in zonele respective rata somajului este superioara celei inregistrate in Bucuresti.

Raportul mentioneaza ca in 2006 creditul de consum a avut o mai mare dispersare in raport cu 2005, indicele de concentrare avand o tendinta descrescatoare, produsul acordandu-se dominant in Bucuresti, urmatoarele judete fiind Constanta, Arges si Cluj.

Creditul ipotecar, concentrat in marile orase

Creditul ipotecar a prezentat cel mai mare grad de concentrare teritoriala, fiind localizat intr-o proportie covarsitoare in Bucuresti, urmatoarele judete fiind Cluj, Timis si Constanta. Concentrarea in aceste zone nu ridica probleme de risc, dat fiind gradul mare de dezvoltare al acestora.

In 2006 rata restantelor s-a redus in raport cu 2005, ajungand in decembrie anul trecut la 0,37 la suta. Ponderea creditelor peste 20.000 RON negarantate a fost redusa (4,3 la suta), iar societatile de asigurare garanteaza au garantat pentru 26% din credite.

Cu toate acestea, se precizeaza in raport, factori precum cresterea in termeni reali cu 49% (2006 fata de 2005) a volumului restantelor inregistrate in bilantul bancilor si majorarea numarului persoanelor restantiere cu 32% (depasind 300.000 in decembrie 2006) reclama prudenta in analiza capacitatii populatiei de a rambursa imprumuturile pe viitor.

Pe de alta parte, clasificarea creditelor dupa varsta debitorilor arata ca riscul de credit pentru sectorul bancar este atenuat, imprumuturile de mare valoare fiind concentrate la nivelul populatiei cu varste intre 30 si 40 de ani, iar gospodariile al caror cap de familie se incadreaza in acest interval de varsta aveau in 2005 (INS, 2006) un venit mai ridicat comparativ cu alte categorii de varsta.

Raportul specifica totodata ca asumarea de riscuri mai mari de catre populatie in 2006 s-a produs si pe fondul cresterii veniturilor banesti ale populatiei, in 2006 in raport cu 2005. Veniturile banesti ale populatiei au fost dominate (cu pondere in crestere) de salarii si alte venituri (inclusiv transferurile lucratorilor romani din strainatate). Salariul mediu net anual a crescut in 2006 cu 11 la suta (in termeni reali).